Mujezinović optimista
0

Šta je prioritet novom federalnom premijeru?

FENA
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović (Fotoservis)
Mustafa Mujezinović čije je imenovanje za novog premijera Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio većinom glasova Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu, položio je svečanu zakletvu pred poslanicima i podnio ekspoze na novoj dužnosti.

Kao primat u njegovom radu i daljnjem djelovanju Federalne vlade naveo je konsolidaciju federalnog budžeta i rebalans te finansijsku disciplinu i uštede neproduktivnog dijela javne potrošnje, kako je kazao.

Ispunjavanje uvjeta za potpisivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetranim fondom, iako je jedna runda razgovora u tom smislu već propala, premijer je također uvrstio u prioritete.

Najavio je intenziviranje privrede, uključujući poljoprivredu, stvaranjem uvjeta za aktiviranje domaćih i stranih investicija te prodaju dijela državnog kapitala koji nije sporan za privatizaciju, kako je naznačio, izuzevši iz planova za privatizaciju BH Telecom, Elektropriredu i druge strateške firme u Federaciji.

Novac od privatiziranog kapitala treba dijelom uložiti u razvoj, a dijelom u budžet, kazao je novoimenovani premijer i dodao da će se zalagati za poticaj malog i srednjeg poduzetništva u entitetu i formu za registriranje novih privrednih subjekata za 24 sata.

Kao novinu Mujezinović predlaže primarnu emisiju obveznica za korištenje elektroenergetskih objekata i izgradnju autoputa.

"Uložit ćemo napore za aktiviranje fondova za otvaranje novih proizvodnih pogona, farmi i slično", njegove su riječi.

Novi premijer Mujezinović, član vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA), koja ga je kandidirala za tu dužnost, imenovan je nakon što je dosadašnji premijer Nedžad Branković, također kadar SDA, podnio neopozivu ostavku krajem maja.

Za imenovanje Mujezinovića danas je glasala većina poslanika Predstavničkog doma, dok su poslanici Socijaldemokratske partije BiH kao najveće opozicione snage u Parlamentu glasali protiv, a uzdržano je bilo nekoliko članova manjih opozicionih stranaka.

S obzirom na to da Mujezinović preuzima dužnost u teškom ekonomskom i finansijskom trenutku Federacije, poslanik Nermin Nikšić, uime Kluba SDP-a, rekao mu je za parlamentarnom govornicom: "Znate li Vi u šta ulazite i sa čim se susrećete?" i dodao: "Nek nam je svima Bog na pomoći".

Poslanici koji se deklarišu kao članovi 'Nezavisnog kluba Stranke za Bosnu i Hercegovinu' Aida Čikić i Munib Jusufović zatražili su da se premijer angažuje na rekonstrukciji aktuelne Federalne vlade jer smatraju da su Vladini učinci u dosadašnjem mandatu izrazito loši.

Premijer u svom prvom obraćanju Parlamentu nije nagovijestio mogućnost rekonstrukcije u Vladi, već je njene i članove Parlamenta pozvao na zajednički angažman na dobrim projektima, zamolio ih za razumijevanje i podršku pozitivnim programima, kao i građane Federacije, sindikate i korisnike federalnog budžeta.

Na sve pesimistične opaske poslanika u vezi s tim što premijersku dužnost preuzima u teškoj ekonomskoj situaciji Federacije, odgovorio je da je potpuno svjestan trenutka, ali i da ima snage boriti se za svoju zemlju za koju se, kaže, uvijek borio.

Obraćanje je završio riječima jednog državnika: "Pesimist vidi teškoću u svakoj mogućnosti, a optimist mogućnost u svakoj teškoći".