Podaci Agencije za statistiku BiH
3

Šta je najviše poskupjelo i koliko je povećana prosječna plaća

Piše: M. B.
Zdenko Milinović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zdenko Milinović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
BiH i dalje više robe uvozi nego što izvozi. Tako je u prošloj godini ostvaren izvoz u vrijednosti 7,858 miliona maraka, dok je uvezeno robe vrijednosti 15,253 miliona maraka, što je skoro duplo više od izvoza.

Statistički gledano, u robnom prometu sa inozemstvom BiH je ostvarila ukupan ekonomski deficit od 7,395 miliona maraka, što je u odnosu na 2011. godinu više za 1,2 posto.

Najveći deficit ostvaren je i odjelima Nafta i naftni derivati te Cestovna vozila, dok je najveći suficit ostvaren u odijelu Pokućstvo i dijelovi.

Republika Hrvatska je i dalje na prvom mjestu zemalja iz kojih najviše uvozimo, čak 50,4 posto od ukupnog uvoza, a na drugom mjestu je Njemačka sa 12,4 posto. Kada je u pitanju hrana najviše uvozimo žitarice, kafu, kako i čaj, te piće. Iako ga izvozimo, željezo ujedno i uvozimo, pa smo prošle godine potrošili oko 483.974 marke na uvoz ove robe. Na uvezene električne uređaje u protekloj godini potrošili smo 499.610 maraka.

BiH je u zemlje CEFTE i EU najviše izvozila obične metale i proizvode od običnih metala te mineralne tvari, a uvozili smo robu iz domena prerađivačke industrije.

Poskupjeli ulje, cigarete, benzin...

Kao što je već svim građanima poznato, cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju su porasle. U decembru 2012. godine, u odnosu na isti mjesec 2011., cijene su više za 1,8 posto. Najviše su poskupjeli ulje i cigarete, a nakon njih su znatno manje poskupjeli benzin, voda, bezalkoholna pića, pšenično brašno, jaja i meso.

Proizvodne cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu na godišnjem nivou više su za 0,9 posto u 2012. u odnosu na 2011. godinu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Rast neto plaće u novembru 2012. godine

U odnosu na novembar mjesec 2011. godine, u istom mjesecu prošle godine prosječna mjesečna netoplaća po zaposlenoj osobi povećana je za 0,4 posto i iznosila je 832 marke. Najveće povećanje netoplaće zabilježeno je u sektoru poljoprivrede, lova i šumarstva te u društvenim, socijalnim i ličnim djelatnostima.

Broj nezaposlenih osoba i dalje je u porastu. U novembru prošle godine na području BiH bez posla su bile 547.823 osobe, što je u odnosu na oktobar prošle godine povećanje broja nezaposlenih za 0,3 posto. Broj zaposlenih osoba je smanjen za 0,1 posto.

Islanđani najduže ostaju u BiH

Za razliku od drugih sektora, turizam je u prošloj godini zabilježio porast od 9,5 posto u odnosu na 2011. godinu. Broj noćenja je u porastu, a najduže su se zadržavali turisti sa Islanda, iz Irana i Irske. Od zemalja regije turisti iz Hrvatske su najbrojniji.

BiH će biti spremna za popis stanovništva

Kada je u pitanju popis stanovništva, Agencija za statistiku BiH trenutno radi na analizi baze podataka koja je napravljena tokom probnog popisa.

"Analiziramo sve kako bismo izvršili evnetualne popravke i poboljšali logistiku te bili spremni za popis. Popis je odgođen zbog tehničkih problema, iako smo bili optimistični, pripreme smo počeli u drugom mjesecu i uočili da imamo probleme. Trenutno se bavimo i pitanjem ljudi koji žive u objektima u dijelu 50 metara oko entitetske linije. Uglavnom, mislim da ćemo ovaj put biti spremni", rekao je direktor Agencije za statistiku Zdenko Milinović.