Na prvom pojavljivanju u Hagu
0

Šta je Mladić poručivao svojim pokretima tijela?

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Prve riječi koje je Ratko Mladić izgovorio na inicijalnom pojavljivanju pred Haškim tribunalom bile su: Ja sam general Ratko Mladić. Nije rekao samo svoje ime, što se od njega očekivalo pri utvrđivanju identiteta, već je naglasio da je general. Ne samo riječi, već i govor tijela ovog bivšeg generala i optuženog krvoloka, pokazali su da će Mladić igrati na kartu odugovlačenja, komentariše novinar Guardiana.

Na prvom pojavljivanju pred sudijama u Hagu prigovarao je da je star i bolestan, te da nije imao dovoljno vremena da pročita tri fascikle sa popisom optužbi za koje se tereti.

Gestovi i facijalna ekspresija pokazali su kako se Mladić planira braniti od optužbi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Nije propustio da kaže da je zapravo "branio svoju zemlju i svoj narod", a u jednom trenutku, kad je spomenuto da je nadgledao ubistva više od 8.000 muslimana u Srebrenici, odmahnuo je glavom. Znakovitiji od toga bio je samo još njegov osmijeh na ponovno spominjanje Srebrenice.

Zlokobno se nasmiješio i kada je sudija pročitao dio optužnice u kojem se spominje držanje UN-ovih pripadnika kao talaca.

Jasno je, piše Guardian, da će nekadašnji general, za kojeg su srbijanski tužioci rekli da je očajnički željan razgovora, vrijeme u Hagu iskoristiti da ispriča neku svoju verziju historije za sve one koji ga i danas smatraju herojem.

U petak u sudnici se pokazalo da on i dalje ima isti stav. Na pitanje koje jezike razumije, naveo je srpski, svoj maternji jezik, te makedonski, a nije, recimo, naveo bosanski ili hrvatski, jezike umnogome identične srpskom.

Optužbe protiv njega nazvao je "monstruoznim i gnusnim", čime je jasno dao do znanja na čemu će temeljiti svoju odbranu, na priči kako su bosanski Srbi, a ne drugi narodi, bili žrtve.

Možda je upravo na to i počeo aludirati kada je opisivao gdje je rođen i u kakvim uslovima, u toku Drugog svjetskog rata, međutim, tu njegovu lekciju iz historije sudija je ubrzo prekinuo.

Ipak, zasigurno će mnogo takvih priča o tome kako su bosanski Srbi patili kroz historiju pokušati da ispriča u sedmicama i mjesecima koji dolaze. Na kraju krajeva, zaključuje Guardian, upravo su ga bosanski Srbi, koji su u toku Drugog svjetskog rata izbjegli u srbijansko selo Lazarevo, čuvali svih ovih godina.

Jednako su ga štitili vojnici, sveštenici, seljaci i biznismeni, svi oni dijele isto mišljenje s Mladićem - uvjereni su da je on heroj srpskog naroda, žrtva historije i zapadnih zemalja. Sada će, nakon godina tišine, Ratko Mladić dobiti priliku da ispriča priču o sebi.