"Ne može se biti neutralan"
0

St. Louis: Bosanci i Hercegovci protiv nepravde u Palestini

Piše: Adisa Pobrić
Sedam mladih ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine protekle subote u St. Louisu održalo je mirni protest protiv nepravde koja se čini narodu Palestine.
Dino Fajić, Lejla Kadrić, Akif Čogo, Denis Kuzelj, Ibro Tucaković, Adis Mahmutović i Katarina Sedlacek okupili su se ispred najvišeg spomenika na svijetu, luka poznatog i kao Vrata zapada, s transparentima kojima su poručili: "Oslobodite Palestinu, zaustavite okupaciju", citirali su Martina Luthera Kinga Jr. koji je rekao: "Nepravda bilo gdje je prijetnja pravdi svuda" te su naglasili da se u slučajevima nepravde ne može biti neutralan jer to onda znači izabrati stranu tlačitelja.

Mnogobrojni građani pridružili su se ovom protestu, a podržale su ga i gradske vlasti. Prolaznici su se zaustavljali i zahvaljivali pokretačima protesta, a bilo je i onih koji nisu znali šta se to dešava u Palestini.

"Bili smo sretni što im možemo govoriti o tome", kaže Lejla Kadrić. "Također smo bili ponosni što nas je podržala ovdašnja bh. zajednica i grupa 'Narod Palestine' iz St. Louisa."

Kadrić dodaje da njihov stav nije uzdrmala suzdržanost predstavnika BiH na glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o statusu Palestine.

"Trudili smo se da ovaj protest bude što manje politički, jer političke odluke ne predstavljaju mišljenje većine, pa smo se fokusirali na uspjeh u podizanju svijesti o dešavanjima u Palestini. Bosanci i Hercegovci u St. Louisu će uvijek biti uz palestinski narod i dići glas protiv nepravde u bilo kojem dijelu svijeta", poručila je za kraj naša sagovornica.