BiH
15

SSST: Građani se malo interesuju za trošenje novca na lokalnom nivou

FENA
Sarajevo School of Science and Technology (SSST) organizirao je završnu konferenciju projekta "Fiskalni monitor u Bosni i Hercegovini" na kojoj je uvodnu riječ iznijela dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta SSST prof. dr. Adisa Omerbegović-Arapović koja se osvrnula na stanje i izazove u oblasti fiskalne transparentnosti i odgovornosti, nužnost za sistemskim rješenjima koja će dovesti do promjena, te preporuke za daljnje aktivnosti u ovoj oblasti.

Koordinatorica projekta Naida Dervišhalidović rezimirala je aktivnosti i rezultate projekta "Fiskalni monitor u BiH", s fokusom na realizirane budžete 40 općina koji su dostupni na web - stranici www.fiskalnimonitor.ba putem koje građani mogu pregledati, uporediti i rangirati općine na osnovu izdvajanja po određenim budžetskim stavkama, saopćeno je iz SSST.

Dervišhalidović je posebno istakla izazove za realizaciju projekta, među kojima su najizrazitiji neadekvatan zakonski okvir koji ne reguliše obavezu objavljivanja podataka o izvršenju budžeta što dovodi do lošeg odziva i neodgovornosti općina pri dostavljanju izvještaja o izvršenju budžeta.

Osim pristupa podacima, problem predstavlja i nedostatak standardizacije u računovodstvenim praksama koji vodi do neujednačenosti i nerazumljivosti budžetskih dokumenata.

S druge strane, općenito je prisutna loša informisanost i mali interes građana za pitanja kako se njihov novac troši na lokalnom nivou.

Osim web-stranice, jedan od najznačajnih rezultata projekta jeste implementacija preporuka projekta "Fiskalni monitor u BiH" u partnerskoj općini - Općini Visoko - u vidu objavljivanja i grafičke vizualizacije realiziranog budžeta te prikaza programskog utroška sredstava na novoj web stranici Općine Visoko www.visoko.gov.ba.

Općina Visoko, partnerska općina projekta, na čelu sa Amrom Babić, istaknuta je kao izuzetno pozitivan primjer drugima.

Babić je izrazila zadovoljstvo učešćem u projektu te je izrazila spremnost da iskustva Općine Visoko podijeli s drugim općinama u BiH.

Uz napomenu za nedostacima postojećeg zakonskog okvira i različitosti praksi, istakla je nužnost za jačanjem kapaciteta općina iz oblasti e-Uprave kao i potrebu za dodatnom edukacijom službenika za potrebe programskog budžetiranja i pozvala na potrebu za standardizacijom transparentnosti budžetskog procesa.

Profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta SSST prof. dr. Goran Miraščić, savjetnik premijera Vlade Federacije BiH i član Savjetodavne grupe fiskalnog vijeća BiH, predstavio činjenice i zakonska rješenja vezana za unapređenje fiskalne odgovornosti i fiskalne discipline, a sve sa ciljem održavanja srednjoročne fiskalne održivosti.

Ukratko se osvrnuo i na novi Zakon o budžetima u FBiH, koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri te na rješenja i poboljšanja koja nudi.

Zakonski okvir za transparentnost budžetskog procesa nije adekvatan, odnosno, ne reguliše i ne precizira obavezu objavljivanja informacija o realizaciji budžeta i drugih relevantnih dokumenata iz domena budžeta.

Podvučena je potreba za programskim i participativnim budžetiranjem. Evidentan je nedostatak fiskalne odgovornosti na svim nivoima i on bi se trebao rješavati sankcionisanjem neodgovornog trošenja i postupanjem po nalazima revizora, što se trenutno ne praktikuje.

Istaknuta je neinformisanost građana o procesu budžetiranja i načinima uključivanja.

Projekat "Fiskalni monitor u BiH" je finansiran od Međunarodnog republikanskog instituta, u okviru regionalne inicijative "Fiskalni monitor".

U okviru projekta je izrađena web stranica (www.fiskalnimonitor.ba) putem koje su izvršeni budžeti 40 jedinica lokalne samouprave (JLS), koje su do sada dostavile izvještaje o izvršenom budžetu, dostupni široj javnosti.