Osman Topčagić
0

SSP zaslužena nagrada i političko priznanje BiH

FENA
Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić izjavio je danas u Banjoj Luci da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom (SSP) i Privremeni SSP, koji je već stupio na snagu, zaslužena nagrada i političko priznanje onoga što je BiH dosad učinila na putu ka Evropskoj uniji.

Topčagić je, tokom prezentacije SSP i sljedećih koraka u njegovoj implementaciji, rekao u obraćanju poslanicima Narodne skupštine RS-a, da je konstatirano i da BiH posjeduje neophodnu infrastrukturu državne uprave koja je sposobna da preuzme svoje obaveze u početnoj fazi SSP.

  • Prema prvim izvještajima Uprave za indirektno oprezivanje BiH implementacija sporazuma teče bez većih problema, što govori da su izvršene sve neophodne pripreme za taj posao, naglasio je direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Topčagić je, također, podsjetio šta sve podrazumijeva SSP, te dodao da je Direkcija sve dijelove tog sporazuma učinila dostupnim javnosti.

  • Siguran sam da će ovi dokumenti biti osnovni priručnik svih nas koji su na bilo koji način uključeni u njegovu implemetaciju, rekao je on.

Govoreći o Privremenomn SSP-u, koji je stupio na snagu i odnosi se na trgovinsku oblast, Topčagić je, između ostalog, rekao da taj dokument ima 58 članova, te da se njime osniva i odbor za njegovo provođenje.

Podsjetio je i da taj sporazum ima ograničen rok primjene - do stupanja na snagu SSP-a, a u njega je uključeno i šest aneksa i protokola.

  • U skladu sa odredbama Privremenog SSP-a, BiH će sa evropskom zajednicom uspostaviti slobodan trgovinski prostor najkasnije do 1.jula 2013.godine, podsjetio je direktor Direkcije za evropske integracije BiH.