BiH
0

SRS: Vojislav Šešelj vjerovatno sutra na operaciji

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je prebačen u bolnicu jer mu se naglo pogoršalo zdravstveno stanje, sutra će najvjerovatnije biti operiran zbog neispravnosti defibrilatora koji mu je u januaru ugrađen, saopćio je danas SRS.

U Haškom tribunalu je otkazana za danas planirana statusna konferencija u postupku po jednoj od optužnica protiv Šešelja za nepoštovanje suda, a iz njegove stranke je saopćeno da je jutros prebačen u bolnicu.

Kako se navodi u saopćenju SRS-a, ljekari bolnice gdje je Šešelj prebačen, koja je van Tribunala, ustanovili su da je defibrilator potpuno neispravan, a ne samo jedna elektroda kako su mu ranije saopćili.

Ljekari su najavili da će zbog toga najvjerovatnije sutra biti obavljena nova operacija, saopćio je SRS. U saopćenju se dodaje da je sam Šešelj o tome obavijestio porodicu jer mu je bilo dozvoljeno da se javi nakon obavljenog pregleda.

Ljekari su zaključili da je neispravnost defibrilatora bila razlog zbog kojeg je Šešelj noćas imao šest elektrošokova, kaže se u saopćenju. Tribunal je odgodio statusnu konferenciju koja je trebalo da počne u 10 sati, ne navodeći razloge, javio je Tanjug.

Šešelj je 31. oktobra prošle godine osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog objelodanjivanja povjerljivih podataka koji se odnose na zaštićene svjedoke u knjizi čiji je autor. Sudsko vijeće je, donoseći tada presudu, naložilo da Šešelj tu kaznu služi uporedo s prvom kaznom, izrečenom u julu 2009. godine, također za nepoštovanje suda.

On je tada osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog objelodanjivanja podataka o svjedocima kojima su bile odobrene mjere zaštite identiteta.

Treća optužnica proističe iz prvog predmeta, jer Šešelj nije postupio po nalogu vijeća, koje je od njega tražilo da sa svoje internetske stranice ukloni materijale koji su izdati kao povjerljivi.

U glavnom postupku, Šešelju se sudi za ratne zločine počinjene na prostoru Hrvatske, Vojvodine i BiH u periodu od 1991. do 1993. godine. Optuženi će započeti iznošenje završnih riječi u ponedjeljak, 12. marta.

Tužilaštvo je ove sedmice za lidera radikala zatražilo kaznu od 28 godina zatvora, tvrdeći u završnoj riječi da je optuženi kriv po svih devet tačaka optužnice.