BiH
0

Srpski patrijarh Irinej uputio božićnu poslanicu

FENA
Foto: Kurir.rs
Foto: Kurir.rs
Patrijarh srpski Irinej poručio je u božićnoj poslanici, u povodu Božića koji pravoslavni vjernici slave po Julijanskom kalendaru, da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) moli za mir, ljubav i slogu i povratak iskonskim vrijednostima, a sunarodnjake koji žive na Kosovu pozvao da se ne iseljavaju i da očuvaju svoje duhovne svetinje i manastire.

"Prizivamo blagoslov Božji na vas, djeco naša duhovna, ma gdje da ste u svijetu, da u miru i ljubavi sa Bogom i ljudima proslavite Božić, pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom: ‘Mir Božiji, Hristos se rodi - Vaistinu se rodi’", poručio je patrijarh i poželio blagoslovljenu Novu 2015. godinu.

On je u božićnoj poslanici, koju je pročitao u Patrijaršiji SPC-a u Beogradu, ukazao da Kristovo rođenje poziva na "povratak iskonskim moralnim vrijednostima", te istaknuo potrebu za suzdržanošću, svetošću braka i molitve.

Patrijarh srpski poručio je da u godini koja dolazi moli "da bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge i više sloge", te istaknuo kako se "treba molitveno sjećati svih onih, koji bilo gdje nevino pate i stradaju".

On je naglasio da je "porodica temeljna stanica Crkve Božje" i slika Božjeg trojedinstva, a "da se raspada kada ljudi poriču i zaboravljaju Boga ljubavi".

Poglavar SPC-a naglasio je i kako je "čovjek danas u opasnosti više nego ikada da zamijeni Boga sotonom, lažnim božanstvom i znanjem".

"Kad god je čovječanstvo u historiji kretalo tim putem neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije", ocijenio je patrijarh.

On je istaknuo da se "slavljenje Božića, Boga ljubavi i istinske ljudske ljubavi", događa u vremenu "čovjekove upotrebe ali i zloupotrebe Božjeg davanja i darova", te ukazao da ta zloupotreba "neminovno izaziva poremećaj osnovnog poretka i pravila življenja, uzroke zla i mnoge bolesti, ugrožava zdravlje i čovjeka i prirode i dovodi do gubljenja smisla života".

"Odbacivanje i gaženje drevnih kršćanskih i sveljudskih moralnih temelja života i na njima građenog istinskog ljudskog postojanja i dostojanstva vodi poremećaju same naše prirode i života", naveo je patrijarh Irinej u božićnoj poslanici.