"Priča o dva vilajeta"
24

Srpski i izraelski intelektualci raspravljali o BiH i Turskoj

FENA
Izraelski list "The Jerusalem Post" donio je tekst posvećen međunarodnoj konferenciji povodom obilježavanja stoljeća od Prvog balkanskog rata u Pećkoj patrijaršiji na Kosovu kojoj su prisustvovali srbijanski i izraelski profesori, a tretirane su prilike u Bosni i Hercegovini, kao i uloga Turske na Balkanu, javio je novinar agencije Anadolija.

Tekst je objavljen pod naslovom: "Priča o dva vilajeta".

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom lipljanskog episkopa Jovana Ćulibrka, koji je u Srbiji poznat kao "padobranac u mantiji". Inače, riječ je o podoficiru i rezervisti čuvene 63. padobranske brigade iz Niša koji je postao episkop.

Kako navode autori u "The Jerusalem Postu", na konferenciji je istaknuto da su za "Balkan i za Srednji istok najbolja vremena davno prošla", a da su "najgora vremena blizu ili dolaze".

Profesor Martin van Creveld s Univerziteta u Tel Avivu održao je znakovit govor.

"Srbija ne treba više ulagati u teške ratne avione, nego u visokomobilne vojne jedinice koje se lako i brzo mogu kretati na teškom i zahtjevnom terenu na Balkanu, gdje se najviše vode kopneni ratovi”, rekao je Van Creveld.

Povod za održavanje konferencije bio je, kako je istaknuto, poraz Osmanskog carstva u Balkanskim ratovima 1912. godine kada je "teritorij Turske značajno smanjen".

"Turska se nikada više nije vratila na Balkan, dok su druge snage na Srednjem istoku donijele svoje interpretacije islama u zemlje Balkana", konstatirano je.

Učesnici su, nadalje, naglasili kako se već od 90-ih godina prošlog stoljeća većina muslimana u bivšoj Jugoslaviji okrenula Turskoj kao zaštitniku.

"Neki su se okrenuli Saudijskoj Arabiji, koja zagovara vehabizam, a neki čak i Iranu. Postoje snažne veze između Hezbolaha i frakcija u BiH", apostrofirali su učesnici konferencije.

Profesori Darko Tanasković i Sergej Trifković iz Beograda govorili su o “rastu Turske na globalnom planu, Srednjem istoku i Balkanu”.

Konstatirano je da postoje dva temeljna principa vanjske politike Turske koje je utemeljio ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutolu. Prema učesnicima konferencije, ti principi se odnose na neoosmanizam, odnosno obnovu utjecaja Turske na područjima gdje su nekada vladale Osmanlije, kao i princip nule sukoba s komšijama.

"Oba principa su doživjela poraz u slučaju Izraela, na Balkanu i sada u Siriji", istaknuto je na konferenciji, prenio je "The Jerusalem Post".

"The Jerusalem Post" je nedavno objavio i kontroverzni tekst u kojem tvrdi da je Balkan postao još jedan front u izraelskom ratu protiv terorista pošto elementi El-Kaide i Hezbolaha u ovoj regiji navodno dobivaju sve više na značaju zahvaljujući finansijskoj potpori iz Saudijske Arabije i Irana.

Riječ je o tekstu koji je potpisao analitičar Gordon Bardos u kojem se tvrdi da simpatizera i sljedbenika radikalnog islama ima u najvišim vrhovima vlasti u Bosni i Hercegovini.