BiH
0

Srpski i hrvatski lideri za "smirivanje prilika u BiH"

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Lideri SNSD-a, PDP-a, HDZ-a i HDZ-a 1990 Milorad Dodik, Mladen Ivanić, Dragan Čović i Božo Ljubić ocijenili su tokom neformalnog sastanka u okolini Banje Luke da je potrebno da se prilike u BiH, koliko je to moguće, smire, ali da to zavisi i od predstavnika bošnjačkih stranaka koje se nisu odazvale pozivu za sastanak.

Ivanić, koji je bio i domaćin današnjeg sastanka, izrazio je na pres-konferenciji žaljenje što se niko od lidera bošnjačkih stranaka nije odazvao ovim razgovorima, iako je, naveo je, imao obećanje da će doći.

On smatra da se u BiH treba sastajati i komunicirati, te da su današnji razgovori bili korisni, dodajući kako treba iznositi i različite stavove, na koje svako ima pravo, a da to nije razlog da se ne sastaju i razgovaraju kako bi se došlo do rješenja koje bi bilo u funkciji svih naroda u BiH i nje kao cjeline.

Lider HDZ-a Dragan Čović izrazio je žaljenje što se i predstavnici bošnjačkih stranaka nisu odazvali ovom neformalnom sastanku, na kojem je, naveo je, bilo riječi o mnogim važnim pitanjima od značaja za građane u BiH, kao što su, naprimjer, pitanja ekonomije.

"Nije mi baš uvijek drago što mi nismo u stanju pratiti trendove koji danas vrijede u RS-u, bar kada je ta dinamika (ekonomska) u pitanju", kazao je Čović, navodeći da je njegova želja da se slična dinamika razvoja napravi i u čitavoj BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o reformi policije i ustavnim promjenama, a Čović je kazao da se našlo puno toga što se može prepoznati kao zajedničko razmišljanje o našoj budućnosti, a izbjegavajući elemente isključivosti.

Evidentno je, istaknuo je, da treba stabilizirati odnose u BiH, a boji se da neki pokušaji u BiH otvaraju put nekim radikalnim potezima u BiH, za što više nema mjesta u našoj državi.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić ocijenio je da je današnji neformalni sastanak bio prilika da se razgovara i žali što svi pozvani perdstavnici stranaka nisu bili prisutni, jer je probleme moguće rješavati u komunikaciji i sastancima.

Inače, sastanak je održan u okolini Banje Luke na vikendici lidera PDP-a Mladena Ivanića.