Serge Brammertz
0

"Srpske vlasti su voljne da uhapse haške bjegunce"

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u utorak da ne dovodi u sumnju volju srpskih vlasti da uhapse preostala dva haška bjegunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali da ostaje pitanje zašto i pored svih aktivnosti oni nisu uhapšeni.

Tužilac je na pres-konferenciji novinarima, koji borave u posjeti Haškom tribunalu (ICTY) u organizaciji Misije OSCE-a u Srbiji, napomenuo da još nije završio pisanje izvještaja o saradnji Srbije s Tribunalom, koji će krajem mjeseca podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a i da je još rano za iznošenje zaključka, javio je Tanjug.

  • Još je rano za procjene i zaključke o saradnji. Još uvijek kontaktiram operativne službe akcionog tima i s njima razgovaram i ne mogu da govorim o konačnom sadržaju izvještaja o saradnji, rekao je Brammertz.

On je dodao da je zadovoljan saradnjom s Nacionalnim savjetom za saradnju s Haškim tribunalom, ali da je, kako je rekao, mnogo teže dati tehničku ocjenu o potrazi za bjeguncima.

Prema riječima Brammertza, tužilaštvo teži da u svom izvještaju o saradnji bude što više "tehničko" u opisu saradnje, dok će nadležnima u Evropi ostaviti da daju političku ocjenu o ispunjenju uslova Srbije za ulazak u Evropsku uniju.

Tužilac je kazao i da zagovara mehanizam uslovljavanja prilikom odluke o proširenju EU.

  • Ja kao građanin Evrope smatram da je uslovljavanje na mjestu, jer onaj ko želi da bude dio evropske zajednice treba da ispuni uslove kao što su vladavina prava, borba protiv kriminala..., rekao je glavni haški tužilac.

Tužilac je napomenuo da ne može da oroči očekivanje kada će neko biti uhapšen, ali da je, kako je rekao, obazrivo optimističan i realističan po pitanju hapšenja preostala dva haška optuženika.

  • Kada radite dovoljno naporno i imate tragove koji vode u jednom smjeru, onda se mora doći do uspjeha, kazao je Brammertz.

Brammertz je potvrdio da će se Mladiću i Hadžiću suditi po takozvanom rezidualnom mehanizmu koji će biti uspostavljen poslije zatvaranja Haškog tribunala ukoliko oni budu uhapšeni po prestanku rada tog suda.

Prije početka pres-konferencije, Brammertz se rukovao i upoznao sa svim novinarima i poželio im dobrodošlicu.