Svjedok John Wilson
0

"Srpske snage su nasumice gađale Sarajevo"

FENA
Suđenje ratnom vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću nastavljeno je u ponedjeljak pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu svjedočenjem svjedoka tužiteljstva australskog generala Johna Wilsona.

Svjedok Wilson je rekao da su srpske snage koje su držale položaje oko Sarajeva 1992. artiljeriju koristile "neselektivno i neprimjereno" te da su napadi na grad bili intenzivni i trajali i po 16 sati, naglasivši da takvu intenzivnu vatru kao u Sarajevu nije iskusio ni tokom ratova u Vijetnamu i Libanonu.

Wilson je od početka 1992. godine predvodio tim časnika za vezu u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i sudjelovao u pregovorima za otvaranje Sarajevskog aerodroma i deblokadu i evakuaciju vojarni JNA.

Wilson je posvjedočio da su se od 14. maja do 24. juna 1992. godine, tokom njegovog boravka u Sarajevu, vodile teške i intenzivne borbe s kratkotrajnim prekidima.

Upitan da opiše odnos snaga Predsjedništva BiH i srpskih snaga, Wilson je kazao da je taj odnos bio nerazmjeran i da su srpske snage imale oko 200 i više minobacačkih cijevi i artiljerije, dok su snage Predsjedništva raspolagale prema njegovim saznanjima sa samo desetak komada teškog oružja.

Wilson je posvjedočio da su srpske snage 28. maja granatirale Sarajevo od pet popodne do jedan ujutro i da je naglasak bio ka centru grada.

Karadžić je sugerirao svjedoku tužiteljstva da primirja nisu uspijevala jer je, kako je rekao, muslimanska strana željela da ona propadnu i da to dospije na naslovnice svjetskih medija, a Wilson je rekao da su za prekide primirja bile krive sve tri strane u sukobu i da se ne može kriviti samo jedna strana.

Svjedok je u svom iskazu naveo da je vidio velika oštećenja i spaljene kuće u Bijeljini i kretanja paravojnih grupa; Karadžić ga je upitao da li ima neko od tih izvještaja, a Wilson je rekao da nije zadržao nijedan, ali da je u iskazu opisao sve čega se sjeća i da je bio vrlo dobro informiran.

"Nemate izvješća o borbama i neposredna saznanja, sve su samo vaši dojmovi i zapažanja o Bijeljini", kazao je Karadžić te ga upitao zna li da su sukob u Bijeljini 1. i 2. aprila 1992. godine inicirali muslimanski ekstremisti bacanjem bombe na srpski kafić i da je dosta Srba poginulo u Bijeljini, a svjedok je odgovorio da mu to nije poznato.

Upitan da li zna za ubijanje Srba u dolini Neretve, odakle su bježali u februaru i martu 1992. godine, Wilson je rekao da je znao da su muslimani bili protjerivani i etnički čišćeni i da nije upućen u to da su i Srbi bili etnički čišćeni.

Karadžić je tvrdio da su prije aprila 1992. godine isključivo Srbi bili ubijani i etnički čišćeni.

Wilson je rekao da mu je bila poznata kampanja da se muslimani protjeraju iz sjeverne Bosne i da mu je bio poznat stav Predsjedništva BiH da želi integriranu zajednicu u kojoj će svi živjeti zajedno.

Uvodnu riječ tužiteljstvo je dalo krajem oktobra 2009., a Karadžić sredinom februara ove godine, kada je odbacio sve navode optužbi haškog tužiteljstva da je odgovoran za genocid i druge ratne zločine tokom rata u BiH 1992.-1995.