BiH
0

Sredstvima Grada Sarajeva saniran obalni zid kod Latinske ćuprije

Klix.ba
Sredstvima Grada Sarajeva saniran je oštećeni dio obalnog kamenog zida kod Latinske ćuprije, koji se usljed udara automobila u nedavnoj saobraćajnoj nesreći, oštetio a dio urušio u rijeku Miljacku.

Tom prilikom oštećena je i spomen-ploča u staklu i dio ograde Latinske ćuprije, koje je neophodno što prije obnoviti ili zamijeniti, kako zbog sigurnosti građana i gostiju grada, tako i zbog ljetne turističke sezone od koje se očekuje mnogo.

Grad Sarajevo je uprkos simboličnim budžetskim sredstvima, odmah pristupio sanaciji oštećenja shodno gradskoj Odluci o korištenju, održavanju i čuvanju uređenih korita i obala vodotoka. Angažirao je firmu „Bosman“, koja je obavila radove na sanaciji zida.

U međuvremenu, Grad je uputio brojne dopise na adrese nadležnih institucija, kako bi hitno intervenirali na sanaciji spomen-ploče i ograde, a sve u cilju zaštite i očuvanja Latinske ćuprije, proglašene nacionalnim spomenikom BiH 2004. godine.

Kako su istaknuli u Muzeju Grada Sarajeva, obnovit će spomen-ploču u što skorije vrijeme, a što se tiče obnove ograde, još se čeka na odgovor Federalnog zavoda za zaštitu spomenika.