Evropska investiciona banka
0

Sredstva za izgradnju dionice od Banje Luke do Prnjavora

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Direktor Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan Wolfgang Spiels rekao je danas tokom sastanka sa premijerom Republike Srpske Aleksandrom Džombićem da će EIB, početkom naredne godine, donijeti pozitivnu odluku o pitanju učešća u obezbjeđenju sredstava za izgradnju dionice autoputa od Banje Luke do Prnjavora.

"U međuvremenu Javno preduzeće "Autoputevi Republike Srpske", u saradnji sa EIB-om, treba da pripremi tendersku dokumentaciju kako bi se što prije mogao raspisati tender za izbor najpovoljnijeg izvođača i nadzornog organa za tu dionicu autoputa", saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.

Spiels je nagovijestio da se, početkom naredne godine, može očekivati pozitivan odgovor EIB-a, po pitanju obezbjeđenja finansijske konstrukcije za projekte podrške malim i srednjim preduzećima i obezbjeđenja studentskog smještaja u Republici Srpskoj.

Na sastanku je konstatovano da su time stvoreni uslovi da se već može početi raditi na pripremi dokumentacije za te projekte.

Džombić je upoznao Spielsa sa tokom priprema za realizaciju projekta za izgradnju i rekonstrukciju vodovoda i kanalizacija u Republici Srpskoj koji se, takođe, realizuje uz podršku EIB-a.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je rekao da sistem za odbranu od poplava i irigacioni sistem predstavljaju značajan potencijal za investiranje u Republiku Srpsku.