BiH
0

Sredoje Lukić prebačen u Norvešku na odsluženje kazne

Klix.ba
Milan i Sredoje Lukić (Foto: AFP)
Milan i Sredoje Lukić (Foto: AFP)
Sredoje Lukić, bivši pripadnik lokalnih paravojnih snaga bosanskih Srba u istočnobosanskom gradu Višegradu, prebačen je u srijedu, 21. avgusta, u Norvešku gdje će odslužiti ostatak kazne od 27 godina zatvora.

Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudilo je Sredoja Lukića 20. jula 2009. godine na 30 godina zatvora, a Žalbeno vijeće mu je kaznu 4. decembra 2012. godine smanjilo na 27 godina zatvora. Sredoje Lukić je osuđen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene u Višegradu tokom sukoba koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

U skladu s Rezolucijom Savjeta bezbjednosti 1966 (2010.), Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je 1. jula 2013. godine preuzeo nadležnost MKSJ-a u vezi s nadzorom izvršenja kazni.

Osobe koje osude MKSJ ili MMKS ne služe svoje kazne u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija zato što je to pritvorski centar. Kazne se izdržavaju izvan Holandije u jednoj od 17 država koje su potpisale sporazume o izvršenju kazni s Ujedinjenim nacijama. Sredoje Lukić je prva osoba koju je osudio MKSJ, a koju je MMKS prebacio u državu u kojoj će odslužiti kaznu.