BiH
9

Sredi svoj grad uz pomoć ULICA.BA

Od kraja mjeseca decembra prošle godine, kada je press konferencijom održanom u Sarajevu zvanično "puštena u rad" platforma ULICA.BA, građanima je pružena mogućnost da na sasvim nov i jednostavan način komuniciraju sa općinskim službama i istima prijavljuju probleme koje uočavaju u svojim lokalnim zajednicama.

Internet platforma ULICA.BA rezultat je rada mladog udruženja Sredi Svoj Grad, a njihov prvi projekat je prepoznala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, te podržala njegovu realizaciju kroz Democracy Commision Small Grant Program.

Na stranici www.ulica.ba građani mogu na brz i jednostavan način prijaviti probleme poput onečišćenih površina, razbijenih uličnih svjetiljki, oštećenih igrališta i parkova, rupa na putu, nepropisno parkiranih automobila i slično.

Također, građani na ovaj način mogu razmjenjivati utiske o prilikama u zajednici sa drugim članovima ULICA.BA, davati svoje komentare i glasati za probleme, pa čak i organizirati zajedničke akcije u cilju rješavanja određenog problema. S druge strane, nadležne vlasti imaju priliku da steknu vjerodostojnu sliku o potrebama građana, te da u skladu sa istim rješavaju postojeće probleme. Za općine je ovo prilika da pokažu kako osluškuju glas i potrebe građana.

Trenutno se na ULICA.BA platformi nalazi preko šezdeset prijavljenih problema iz raznih dijelova BiH, ali formalna saradnja je za sada je ostvarena sa općinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Zenica, Bosanska Krupa, te 6 sarajevskih općina: Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća.

Selma Mameledžija, koordinatorica projekta kaže kako je Udruženje trenutno radi na medijskoj promociji i širenju glasa o mogućnostima koje pruža ULICA.BA, ali da Sredi Svoj Grad za cilj ima uvezati se i sa što većim brojem općina. "Napomenula bih da obaveze i angažman općina ne podrazumijevaju novčana ulaganja, zahtjev za ljudskim resursima je minimalan, a rezultati su višestruko korisni."

Za početak je potrebno da se registrujete putem Facebook profila ili direktno na stranici ULICA.BA, a onda i dijelite svoja zapažanja i ideje za zajedničke akcije sa nadležnim vlastima i drugim sugrađanima, te tako date svoj doprinos u stvaranju ljepšeg okruženja.

"Jasno nam je da je veliki posao ispred nas, jer ne želimo samo pružiti tehničke mogućnosti za bolju komunikaciju, već i potaknuti građane da koriste svoja prava, ali i da razumijevaju svoje obaveze i aktivno djeluju u lokalnoj zajednici", ističe Selma.

"Moramo biti uporni i strpljivi ako želimo doprinijeti stvaranju dobrih građanskih navika. S druge strane, samim činom ukjučivanja u naš projekt, općine pokazuju kako žele graditi kvalitetnu komunikaciju, a konkretnim aktivnostima na ULICA.BA mogu pokazati i da djeluju u skladu sa potrebama građana. Vjerujemo da inicijative poput ULICA.BA doprinose stvaranju plodnog tla i za organiziranje zajedničkih akcija građana i lokalnih vlasti, jer se na ovaj način može graditi kvalitetniji odnos zasovan na međusobnom povjerenju", smatraju u udruženju Sredi Svoj Grad.