Bakir Izetbegović
0

"Sreća je da danas imamo pogodne ličnosti u regionu"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da postoji mogućnost za bolje odnose u regionu.

On je sinoć, nakon razgovora u Banjoj Luci s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, rekao da se sav njihov angažman svodi na bolju budućnost za sve narode.

"Imamo jedno sazrijevanje među narodima, koji su zreli za bolje odnose", rekao je Izetbegović, ističuću da je "sreća što su danas pogodne ličnosti prisutne u regionu" i da će se ubrzano krenuti prema EU.

Srbijanski predsjednik je još jednom napomenuo nepromenjivost politike svoje zemlje kada je u pitanju integritet svake zemlje članice UN-a.

"To znači i za BiH. A ja od BiH očekujem da poštuje integritet Srbije. Govorili smo o prijateljskim odnosima, o tome da treba rješavati probleme među trima narodima koji postoje u BiH i na prostoru cijelog Balkana, jer ti narodi - Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ne žive samo u BiH nego i u Srbiji i Hrvatskoj", rekao je Tadić u izjavi novinarima nakon sastanka.

Bilo je riječi i nekim otvorenim pitanjima koja treba rješavati i prije zvaničnih posjeta, a Izetbegović je ostavio mogućnost zvanične posjete Beogradu bh. predstavnika nakon formiranja Vijeća ministara BiH.

Srbijanski predsjednik je još rekao da je zahvalan Bakiru Izetbegoviću na ovom, kako ga je okarakterizirao, prijateljskom razgovoru, i mišljenja je da se ovim otvara nova etapa u odnosima Srbije i BiH.

Izetbegović i Tadić su večeras u Banjoj Luci prisustvovali dodjeli nagrada za "Ličnost godine", koju je dobio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a organizirale su je banjalučke "Nezavisne novine".

Pored predstavnika BiH i RS-a, te ambasadora akreditiranih u našoj zemlji, toj svečanosti je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, koji će sutra razgovarati u Banjoj Luci sa zvaničnicima BiH i RS.