BiH
11

Srebrenik: Vodena bujica Mati Juriću nanijela štetu između 200 i 250 hiljada KM

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vodena bujica koja se u srijedu uvečer sručila iz pravca Srebrenika koritom rijeke Tinje, njenim pritokama i potocima, prema tvrdnjama vlasnika Mate Jurića, pričinila je materijalnu štetu na motelu Orion između 200.000 i 250.000 KM.

"Uništeno mi je vještačko jezero, plaže, tereni, namještaj, a voda je po prvi put prodrla u svadbeni salon i diskoteku. Uništen je dio pristupnog puta i mnogi drugi sadržaji. U maju sam poslije poplava 20-ak dana sa dva rovokopača i tri bagera otklanjao posljedice poplava, a nakon novog plavljenja ni sam ne znam šta ću“, kaže Mato Jurić.

Vodena bujica koja je potopila veći dio Srebrenika noseći sve pred sobom sručila se ka motelu Orion, koji je od centra grada udaljen desetak kilometara i koji se nalazi uz magistralni put Tuzla - Orašje.

"Pokušali smo zaštiti što se moglo, ali većinu toga nismo. Taj prizor je teško opisati, nikada nešto takvo nisam vidio. Dio kompleksa će raditi i dalje, ali čisto sumnjam da će vještačko jezero, plaža i drugi sadržaji biti očišćeni i uređeni do kraja ove sezone“, kaže Jurić.

Jurić napominje kako je upozoravao nadležne organe na male kapacitete slivnika nizvodno od njegovog objekta koji nisu u stanju primiti velike količine vode.

"Niko ne mari za privatne poduzetnike. Do ovakvih katastrofa dolazi upravo zbog ljudskog faktora, bolje rečeno lijenosti. Puno šetam i u rijeci Tinji od mjeseca maja sam vidio mnoštvo oborenih stabala i panjeva koji su formirali male brane. Niko to nije očistio i dogodilo se to što se dogodilo“, kaže za Klix.ba Mato Jurić, vlasnik motela Orion kod Srebrenika.