BiH
37

Srebrenik: Šteta od poplava 80 miliona KM, a u obnovu uložena tek četiri

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Načelnik Srebrenika: Nihad Omerović (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Poplave koje su pogodile područje Srebrenika prije nešto manje od dvije godine nanijele su štetu od 80 miliona KM, a do sada je u proces oporavka uloženo tek četiri miliona. Još jedanaest porodica čeka svoj krov nad glavom, a sredstva dosta sporijim tempom dolaze u ovu općinu.

Dok su širom Bosne i Hercegovine realizirani projekti obnove oštećenih domova porodica koje su pretrpjele štetu u majskim poplavama 2014. godine, u Srebreniku obnova još uvijek traje. Istina, nešto sporojim tempom, s obzirom da je za skoro dvije godine za obnovu obezbijeđeno samo četiri miliona KM.

Međutim, načelnik Srebrenika Nihad Omerović je kazao kako su sredstva za obnovu obezbijeđena iz brojnih vladinih i nevladinih organizacija.

"U čitavom ovom iznosu korišteni su različiti izvori finansiranja gdje su bile uključene institucije Vlade, općinski budžet i nevladine organizacije kao što su UNDP, UNHCR i druge. Ono što smatramo najvećim projektom jeste izgradnja 22 stambena objekta u mjestu Tinja gdje su već i useljene porodice, a za 11 porodica dodijeljeni su placevi za gradnju kuća", izjavio je Omerović.

On je dodao da je najviše šteta pričinjeno na individualnim stambenim objektima i poljoprivrednim zemljištima, te da je općina učinila sve što je u njihovoj moći da olakša proces oporavka.

Članica udruženja Justicia iz Srebrenika i koordinatorica mreže Brana za općine Srebrenik, Lukavac, Ćelić i Gračanica Dinka Turbić je kazala kako je cilj Brane bio da se utvrde neregularnosti i zloupotreba donacija.

"Jedan od ciljeva ovog projekta je formiranje baze podataka gdje će se nalaziti svi podaci o donacijama, nakon čega ćemo moći utvrditi da li je bilo zloupotrebe. S tim u vezi oformljen je i besplatan info broj na koji građani mogu prijaviti zloupotrebu, a u februaru 2016. godine, po završetku projekta, moći ćemo dati detaljnije informacije", kazala je Turbić.

U sklopu realizacije obnove individualnih stambenih objekata na području općine Srebrenik, u mjestu Tinja izgrađene su kuće za 22 porodice. Samira Zukanović je 2014. godine u poplavama ostala bez krova nad glavom, godinu i po su bili podstanari, a sada imaju svoj krov nad glavom.

"Noć prije nesreće u kući smo bili muž, djeca i ja i normalno smo legli spavati, ali ujutro kada smo se probudili vidjeli smo da je krenulo klizište i da je kuća već malo oštećena. Odmah smo uzeli one najbitnije stvari, napustili kuću, a kada smo se vratili nekoliko sati poslije, vidjeli smo da tu nije više moguće živjeti. Međutim, zahvaljujući donacijama iz Federalnog fonda uspjeli smo napraviti novu kuću i vratiti život u normalan tok", kazala je Zukanović.

Njen komšija Sado Poljaković doživio je istu sudbinu, ali danas ima novi krov nad glavom.

"Prije dvije godine ostao sam bez kuće i ičega, ali uz pomoć države, općine i načelnika danas imamo svoje krovove nad glavom. Država nam je iz Federalnog fonda odobrila 35.000 KM, općina placeve i svu potrebnu dokumentaciju te priključke, a mi smo ostatak završili svojim sredstvima. U kući nas je četvero i nakon svega, samo hvala državi i svima koji su pomogli, posebno medijima koji su objektivno izvještavali o događajima. Danas sam presretan, kao da sam se ponovo rodio", izjavio je Poljaković.

Načelnik Srebrenika je kazao kako se nada da će u prvom polugodištu 2016. godine Općina Srebrenik pronaći dodatnih milion KM za gradnju još 11 kuća za porodice čija je imovina stradala u poplavama 2014. godine.

Mreža Brana koja se bavi praćenjem i analizom procesa obnove šteta od poplava u najugroženijim općinama proteklih dana organizovala je posjetu poplavljenim područjima u Srebreniku, gdje su predstavnici medija razgovarali s vlastima, ali i s građanima o obnovi nakon majskih poplava iz 2014. godine.