BiH
0

Srebreničkim žrtvama se poklonili Čedomir Jovanović, Milan Bandić, Maureen Cormack...

Piše: N. N.
Čedomir Jovanović s Mjakma Srebrenice (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Brojne zvanice pristužu u Srebrenicu kako bi odali počast ubijenim Srebreničanima koji će danas pronaći svoj posljednji smiraj u Memorijalnom centru Potočari.

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković u Spomen-sobi prima goste koji će prisustvovati ovogodišnjoj komemoraciji.

Čedomir Jovanović, Milan Bandić, Nermin Nikšić, Damir Mašić, Ismir Jusko, ambasadorica Maureen Cormack, Theodor Meron i druge zvanice već su pristigle u Memorijalni centar gdje će prisustvovati komemoraciji ubijenim Srebreničanima.

"Prošla je 21 godina, a Srebrenica je i dalje bolno mjesto. Ne trebaju nam individualna mišljenja, nego jasan politički stav. Svako ko je počinio genocid i zločin treba odgovarati za njega. Potrebno je što prije donijeti Rezoluciju o genocidu u Srebrenici jer bi takav čin poboljšao odnose zemalja na području bivše Jugoslavije. Ni nakon 21 godinu nije kasno doći u Srebrenicu, ovo je mjesto kojeg se svi trebaju sjećati, a dok se ne pokrenemo i donesemo politiku koja će biti jedinstvena za cijelu BiH stojimo u mjestu", izjavio je Jovanović.

"Prošla je 21 godina, a Srebrenica je i dalje bolno mjesto. Ne trebaju nam individualna mišljenja, nego jasan politički stav. Svako ko je počinio genocid i zločin treba odgovarati za njega", kazao je Čedomir Jovanović.

Ambasadorica Maureen Cormack rekla je da je posvećenost SAD-a Srebrenici ostala jednaka u posljednjih 20 godina. Ambasadorica je ponovila izjavu državnog sekretara Johna Kerryja koji je rekao da građani SAD-a stoje rame uz rame s građanima BiH i Srebrenice.

"Došli smo ovdje da odamo počast stradalima, ali smo tu i da tražimo i pravdu za one za kojima se još traga", rekla je Cormack.