4. januara
9

"Srebrenički inferno" u Ankari

Anadolija
Uz pratnju Predsjedničkog simfonijskog orkestra i Omladinskog hora iz Zenice u poznatoj dvorani "MEB Šura Salon" u Ankari u petak, 4. januara, bit će izveden oratorij "Srebrenički inferno", potresno djelo koje nastalo zaslugom profesora Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu i poznatog bosanskohercegovačkog pjesnika Džemaludina Latića i uglednog kompozitora s ovih prostora Đele Jusića.

Kako je za agenciju Anadolija (AA) potvrdio prof. dr. Latić, izvođenju "Srebreničkog inferna" prisustvovat će oko 1.200 posebnih uzvanica, uključujući i sami vrh Turske. Među njima će, kao posebni gosti, biti i majke Srebrenice, odnosno predstavnici udruženja "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa".

"Mogu da kažem da mi na ovoj inicijativi, a na prijedlog nekih naših prijateljskih krugova iz Turske, radimo već tri godine.Priču o genocidu, dakle, nastavljamo na možda najefikasniji način, a to je kroz umjetnost. Turska ima posebna osjećanja prema Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu. Maestro Jusić i ja smo zbog toga neobično sretni što smo dobili načina da svoje djelo predstavimo u Turskoj. Jer, naša država nema mogućnosti, ili ne zna, da kapitalizira ovo djelo. Drago mi je da se našla jedna vlada, a to je Vlada Republike Turske, koja će u "Srebrenički inferno"uložiti", rekao je za AA Latić.

Dodaje kako postoji mogućnost da "Srebrenički inferno", zahvaljujući Vladi Turske, obiđe cijeli svijet.

"Imamo velike planove s oratorijem, i to u saradnji sa Vladom Turske.Nadamo se da će se to i desiti. Načelni dogovori su postignuti i vjerujemo da ćemo to provesti. Ja sam prisustvovao razgovorima sa dirigentima iz Turske koji su svojim djelima obišli svijet. Oni su fascinirani Đelinim oratorijem. Jedan od njih smatra da će taj oratorij biti poznat i kao Mozartov Requiem. Njih je privukla, ne samo ta velika tema genocida nad Bošnjacima, već Đelina muzika kao takva", objašnjava profesor Latić.

Pored samog vrha države Turske, izvođenju oratorija "Srebrenički inferno" trebao bi prisustvovati i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Moguć susret sa Erdoganom

Džemaludinu Latiću i Đeli Jusiću u Ankari će biti uručene posebne plakete za njihovo ostvarenje. Postoji mogućnost da će se susresti i sa turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom.