Zbog gaženja ljudskih prava
0

Srebrenička udruženja traže zaštitu države

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Udruženja "Srebreničke majke", "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", "Žene Srebrenice" i NVO "Sjaj Srebrenica" pozivaju Okružno tužilaštvo u Bijeljini i poresku upravu da istraže kako su potrošeni milioni eura namijenjeni žrtvama genocida, te kako se ta sredstva preko pojedinih organizacija odlijevaju i troše po Srbiji.

Ova udruženja oglasila su se nakon što je Tužilaštvo iz Bijeljine nastavilo s postupkom u slučaju "Suljagić i ostali", te nakon što je Odjeljenje Porezne uprave iz Zvornika najavilo kontrolu finansijske dokumentacije Asocijacije studenata Srebrenice čiji su članovi učestvovali u Građanskoj inicijativi "Glasaću za Srebrenicu". Organizacije preživjelih žrtava najoštrije osuđuju ove istražne aktivnosti te pozivaju nadležne institucije i predstavnike međunarodne zajednice da zaštite prava povratnika u Republici Srpskoj.

"Ovim putem dajemo punu podršku članovima Asocijacije studenta Srebrenica i njihovoj kontinuiranoj borbi za bolji život u Srebrenici. Orkestrirana hajka koja se s ciljem zastrašivanja ovih dana vodi protiv aktivista Asocijacije samo je jedan od dokaza sveopćeg straha vladajuće strukture u manjem bh. entitetu i slabljenja njihove moći. Svakako, ovo je samo jedan u nizu napada na preživjele žrtve genocida. Ono što posebno zaprepaštavaje politizacija pravosuđa, pa se pitamo da li će i ovog puta međunarodna zajednica mirno posmatrati gaženje osnovnih ljudskih prava i ugnjetavanje srebreničkih povratnika", navodi se u saopštenju koje potpisuju udruženja "Srebreničke majke", "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", "Žene Srebrenice" i NVO "Sjaj Srebrenica".