Novi snijeg zatrpao puteve
0

Srebrenička sela deset dana odsječena od svijeta

SRNA
Foto: Arhiv/Prijateljisrebrenice.org
Foto: Arhiv/Prijateljisrebrenice.org
Iako mehanizacija danonoćno radi na raščišćavanju lokalnih puteva u opštini Srebrenica, novih 15 centimetara snijega i vjetar zatrpali su juče očišćene puteve koji su ponovo neprohodni za saobraćaj.

Stručni saradnik za poslove civilne zaštite ove opštine Hasudin Mustafić rekao je Srni da se ulažu maksimalni napori da bi bili očišćeni putevi do sela, ali snijeg koji neprekidno pada to otežava.

"Očišćeni su i za saobraćaj prohodni putevi do sjedišta mjesnih zajednica Sase, Sućeska, Potočari, Podravanje, Kostolomci, Skelani i Crvica, a putevi do svih ostalih sela ponovo su neprohodni. Teško i usporeno saobraća se na regionalnim putevima Bratunac - Srebrenica - Skelani i Zeleni Jadar - Podravanje - Milići koji su nedovoljno očišćeni i na njima je mnogo ugaženog snijega", precizirao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, dvadesetak srebreničkih sela i zaselaka već 10 dana odsječeno je od svijeta.

"Visina snijega u Srebrenici je 90 centimetara u nižim, dok u višim krajevima opštine snježni pokrivač premašuje metar, a smetovi na nekim putevima dostižu i tri metra", napomenuo je Mustafić i dodao da se u odsječenim selima još niko ne žali na nestašicu hrane i lijekova i nema bolesnih i životno ugroženih lica.

Prekida u elektro i vodosnabdijevanju u ovoj opštini nema, telefonske i internet veze rade.

Autobuski saobraćaj prema drugim mjestima obavlja se uz značajna zakašnjenja, rečeno je na srebreničkoj autobuskoj stanici.
Problem predstavlja zaleđavanje vode u pojedinim kućama gdje instalacije nisu dobro zaštićene pa dolazi do pucanja cijevi i šteta u stambenim objektima.

"Osim dvije firme koje su ranije angažovane za zimsko održavanje puteva, sa uvođenjem vanrednog stanja odbrane od elementarnih nepogoda opština je uključila još dvije kompanije da čiste lokalne puteve i radi se neprekidno. Međutim, ni to nije dovoljno da putevi budu očišćeni, jer ih nove snježne padavine ponovo čine neprohodnim", izjavio je načelnik za urbanizam i stambeno-komunalne poslove ove opštine Ševko Karić.

Snijeg jakog intenziteta pada već 18 časova na području srebreničke opštine.