Srebrenica
0

Srebreničani odali priznanje Holandiji

FENA
Općinsko vijeće Srebrenice dodijelilo je priznanje Holandiji za kontinuiranu pomoć koju već godinama pruža općini Srebrenica.

Priznanje je primila Riny Bus, zamjenica ambasadora i šefica odjela za razvojnu suradnju Ambasade Kraljevine Holandije.

Holandska vlada duboko cijeni ovaj topli gest i počastvovana je priznanjem, saopćeno je danas iz holandske ambasade.

Ambasada Kraljevine Holandije ima jasno definiran i kontinuiran program za Srebrenicu i okolne opštine u vrijednosti od pet miliona eura godišnje. Program je fokusiran na četiri glavne komponente.

Kao prvo na ekonomsku obnovu područja uključujući investicije u infrastrukturu: puteve, distribuciju vode, električne energije, ali i u obnavljanje ekonomskih aktivnosti.

Druga komponenta sadrži pružanje podrške najugroženijim grupama društva, uključujući i one koji su se vratili u svoje domove nakon rata i to putem obnove njihovih kuća i pružanjem psiho-socijalne pomoći po potrebi.

Treća komponenta je pomoć pri pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba s ciljem pružanja odgovora velikom broju ljudi koji još uvijek žive u neizvjesnosti o sudbini njihovih najmilijih.

Na kraju, Holandija pomaže sudstvo i istražitelje u procesu privođenja ratnih zločinaca pred lice pravde s ciljem jačanja vladavine prava i kreiranja sigurne okoline za sve koji žive u ovom gradu, saopćeno je.