BiH
0

Srebreničani će u ponedjeljak formirati kamp u Sarajevu

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Inicijativni odbor za poseban status Sebrenice odlučio je odgoditi početak iseljavanja povratnika iz Srebrenice u Sarajevu koji je bio najavljen za ponedjeljak, 16. aprila. Odbor je, međutim, donio odluku da u Sarajevu tog dana formiraju kamp preživjelih Srebreničana do konačnog rješenja statusa Srebrenice.

Inicijativni odbor je danas u Srebrenici održao sastanak s bh. političkim liderima, koji su pozvali povratnike da odustanu od namjere da se isele iz tog grada, te podržali inicijativu o njegovom posebnom statusu.

Sastanku su se odazvali članovi bh. Predsjedništva Haris Silajdžić i Željko Komšić, lideri SDA i SDP-a Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija.

Sastanku su prisustvovali predstavnici ambasada u BiH i međunarodne zajednice, među kojima je bio i prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Greogorian, koji je najavio aktivniji angažman OHR-a na rješavanju problema Srebreničana.

Kazao je kako će visoki predstavnik u naredne dvije sedmice pozvati na sastanak predstavnike relevantnih organe vlasti kako bi utvrdili koordinirani pristup rješavanju ovog problema, te tako pomogli Srebreničanima.

Predsjednik Inicijativnog odbora Ćamil Duraković ustvrdio je da odbor neće odustati od zahtjeva za posebnim statusom Srebrenice, te naglasio kako ovo pitanje mora biti predmet rasprave o ustavnim reformama.