Sigurnost na nivou 11. jula
4

Srebreničane ne plaši prijetnja s Facebook stranica

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Koordiniranom akcijom i saradnjom svih sigurnosnih agencija, dostići će se maksimalan nivo sigurnosti 11. jula na komemorativnom skupu u Potočarima, zaključak je jučerašnjeg sastanka rukovodilaca sigurnosnih agencija i policije oba entiteta koji je održan u Srebrenici.

Međutim, već danas ima najava da neke grupe na internetu zastrašuju ljude i najavljuju incidente.

"To je više neka propaganda. Po meni to nema nikakvih osnova. Mi smatramo da niko nikome ne može osporiti pravo kretanja u ovoj državi, posebno onima koji su genocidom odavde protjerani, Oni ako misle da ih neko na fejsbuku može zastrašiti , onda oni imaju problema, a ne oni koji im prijete“, izjavio je Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica.

"Došao sam ovdje što volim svoj grad, došao sam da se prijavim, što volim svoju koru zemlje po kojoj sam gazio 30 godina, hoću da gazim opet. Niko me ne može prepasti , zasresti bilo kakvim govorima, fejsbucima ni pismenim ni usmenin - ni mene ni moj narod koji je došao sa mnom da se prijavimo. Došli smo u ovaj grad, glasaćemo za njega, borićemo se za njega, borili smo se za njega. Mogli smo da se borimo rukama, borili s puškom, moremo i olovkom“, rekao je Seid Mustafić.

Fata Vranjovina je izgubila četiri brata u ratu, oca, bila je i sama ranjena, ali ne odustaje od želje da dođe u Srebrenicu.

"Došla sam u Srebrenicu da se prijavim da glasam za svoje mrtve u Potočarima. Ne bojimo se ničega, ne mogu nas zastrašiti“, kaže Vranjkovina.

"Izgubila sam četiri sina, izgubila sam čojeka, babu, mamu, sestru, i brata, nema koga nisam. Ne mogu više da živim. Vidiš sad glasam samo za one moje nišane, za sve nišane, nije samo za moje. Za sve nišane i ako bogda da pobijedimo“, kaže Fatima Huremović.

Preživjele žrtve genocida ne daju se zastrašiti. I danas je znatan broj Bošnjaka podnio zahtjev za dobijanje ličnih dokumenata da bi na narednim lokalnim izborima mogli glasati u svom gradu.