Ministarstvo uprave RS
0

Srebrenica: Upisi u knjige državljana vršeni greškom

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske sugerisalo je još 2010.godine Općini Srebrenica, ali i svim općinama u tom bh.entitetu, da osobe koje su ispunile zakonom propisane uvjete za sticanje državljanstva BiH i RS, prepiše u matične knjige rođenih, a da za upise, za koje utvrdi da su nezakonito izvršeni, provede postupak i da se oni ponište.

Preciziraju da je propisima o vođenju matičnih knjiga, koji su stupili na snagu u 1999. godini, utvrđeno da se knjiga državljana neće voditi od 1. januara 2000. godine, jer će se državljanstva upisivati u matičnu knjigu rođenih.

Bez obzira na navedenu zakonsku izmjenu, Oćina Srebrenica i još nekoliko općina u RS, kako navode u resornom ministarstvu RS-a, nastavile s upisima činjenice državljanstva u knjigu državljana sve do 2004. godine.

"Budući da su upisi u pogrešne evidencije, odnosno u knjige državljana Općine Srebrenica u 2000. i u narednim godinama vršeni greškom službenika-matičara, Ministarstvo je još od 2010. godine, sugerisalo Općini da otkloni ove greške, odnosno da preispita pojedinačne slučajeve", rečeno je u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS-a.

Iz Općine Srebrenica danas je saopćeno da je sve upise u knjige državljana u Srebrenici, nastale od 1. januara 2000. godine do 25. marta 2004. godine, koji su predmet istrage, poništila Komisija za reviziju.

Komisija za reviziju je izvršila uvid u knjige državljana koje su izuzete od Državne agencije za istrage i zaštitu, a po naredbi Tužilaštva BiH, broj KT-151/07, te konstatirala da su upisi u knjige državljana nakon stupanja na snagu Zakona o matičnim knjigama („Sl. Glasnik RS“, br.18/99 i 13/02), prema kojem se više ne vode matične knjige državljana, izvršeni suprotno zakonskim odredbama.

Međutim, Matični ured Srebrenica nastavio je s upisima u knjige državljana iako je činjenično stanje bilo takvo da Zakon ne dozvoljava vođenje knjiga državljana.

"Odjeljenje za opću upravu je provodeći postupak po prijedlogu Komisije te na osnovu akta Ministarstva uprave i lokalne samouprave broj 10.2-20-70/12 od 8. augusta 2012. godine, kao i uvidom u matične knjige državljana ustanovilo da su upisi za matično područje Srebrenica vršeni nakon 1. januara 2000. godine, i to u jednoj knjizi 1.440 upisa, a u drugoj 281", navodi se u saopćenju.

Sve osobe čiji se upisi u matičnim knjigama državljana poništavaju, a imaju osnov za upis, mogu od nadležnog odjeljenja zahtijevati naknadni upis u matičnu knjigu rođenih.