BiH
0

Srebrenica: Štete od požara nisu procijenjene, ali su velike

SRNA
Požar u Srebrenici (Foto: Arhiv/SRNA)
Požar u Srebrenici (Foto: Arhiv/SRNA)
Šumski požari koji su danima buktali na području opštine Srebrenica pričinili su veliku štetu šumama i biljnom svijetu, ali je najvažnije da nije bilo ljudskih žrtava i da nisu stradali objekti, ocijenio je Opštinski štab civilne zaštite.

Na području opštine Srebrenica u proteklih 20 dana buknulo je i danima bilo aktivno 10 šumskih požara.

Još nije procijenjeno koliko je hektara šume i niskog rastinja bilo zahvaćeno vatrom.

Član Štaba Cvijetin Makismović rekao je da će procjenu šteta izvršiti stručnjaci srebreničkog Šumskog gazdinstva "Drina".

"Radnici Drine i danas gase vatru u rejonu Sopotnika na području bratunačke opštine, koje gazduje ovim šumama, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i drugim nadležnim institucijama od kojih se očekuje da sačine planove sanacije tih šteta", rekao je Maksimović.

Makismović je istakao da je vatra uništila dva elektro stuba i istopila elektro-kablove koji strujom napajaju repetitor na brdu Kvarc.

Zbog toga je došlo do dvodnevnog prekida prijema RTV signala u Srebrenici, kaže Maksimović, te dodaje da je nakon gašenja požara opština angažovala izvođača radova i finansirala saniranje te štete.

Maksimović je naveo da su stvoreni veliki troškovi za gorivo koje je opština obezbjeđivala za vatrogsne kamione sa cisternama za gašenje požara.

Stručni saradnik za poslove civilne zaštite u opštini Srebrenica Hasudin Mustafić zahvalio je svim pojedincima i subjektima koji su učestvovali na gašenju požara prethodnih dana.

Mustafić je istakao da je potrebno sačiniti konkretan plan prevencije odbrane od požara za naredni period i da se stvore uslovi za što bržu nabavku opreme za Teritorijalnu vatrogasnu jedinicu i pripadnike civilne zaštite koji se angažuju u vanrednim okolnostima.

Požari su treća elementarna nepogoda koja je u ovoj godini zahvatila srebreničku opštinu i pričinila velike štete.

Prvo su to bili snjegovi, koji su nanijeli štete na objektima, plastenicima i voću od oko 400.000 maraka u što nisu uračunati troškovi čišćenja lokalnih puteva.

Zatim je opštinska komisija procijenila da je majski snijeg pričinio oko 250.000 KM štete na voću i poljoprivrednim kulturama.

Šteta od junskih poplava procijenjena je na 1.455.500 KM.

Opština Srebrenica nema sredstava da sanira i namiri sve ovogodišnje štete koje će značajno biti uvećane kada se procijene i one od požara, a pomoći od drugih subjekata do sada nije bilo.

Maksimović i Mustafić ističu da je neprocjenjivu štetu poljoprivrednicima nanijela ovogodišnja suša i da su mnogi stočari prinuđeni da rasprodaju stoku jer nemaju mogućnosti da obezbijede stočnu hranu za zimu.

Rod svih poljoprivrednih kultura višestruko je umanjen u odnosu na prosječne prinose iz prethodnih godina, kažu u Odjeljenju za privredu srebreničke opštine.