BiH
0

Srebrenica: Reakcije na proces ustavnih reformi

FENA
Savez udruženja žrtava genocida Srebrenica, koji okuplja sva udruženja žena i majki Srebrenice, danas je oštro reagovao na posljednja dešavanja vezana za proces ustavnih reformi.

Predstavnici Saveza osudili su održavanje sastanaka na neprimjerenim mjestima, naglasivši da se skupovi o vrlo važnim pitanjima trebaju održavati u parlamentu BiH, pa, ako treba i u Srebrenici, na mjestu gdje je počinjen genocid nad Bošnjacima.

U izjavi za novinare Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Srebreničke majke", naglasila je da je međunarodna zajednica mirno posmatrala činjenje genocida, a danas podupire počinioce ovog čina - policiju i Vladu RS-a.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa", istakla je da policija mora biti jedinstvena na prostoru BiH.

"Za genocid su osuđeni pojedinci, a dokazano je da su to počinile institucije koje i danas postoje i koje podržava međunarodna zajednica. Gdje je tu pravda? Zbog toga zahtijevamo da policija u BiH bude jedinstvena, istakla je Munira Subašić.

U saopćenju za medije Saveza udruženja žrtava genocida, izdatom nakon pres-konferencije, navodi se, da će, ukoliko međunarodna zajednica i dalje bude podržavala počinioce genocida uslijediti radikalne mjere, građanska neposlušnost, masovni mitinzi, a u krajnjem slučaju uslijedit će zahtjev i za masovno kolektivno iseljavanje srebreničkih Bošnjaka u druge zemlje.

  • Izgubili smo nadu, ali ne i dostojanstvo. Ovo je posljednji pokušaj da nam se vrati nada u pravdu, kaže se na kraju saopćenja za javnost.