Volonteri okončali rad
0

Srebrenica - put ka novoj Evropi

Sarajevo-x.com
Međunarodni omladinski kamp - Franco Bettoli, "Srebrenica - put ka novoj Evropi", koji je okupio preko 150 mladih ljudi iz cijele Evrope, zvanično se završava u ponedjeljak.

Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus, u saradnji sa Emmaus Europe i Emmaus International, organizovao je ovaj kamp u Potočarima, odnosno Srebrenici, četvrtu godinu zaredom. Kamp je trajao od 9. do 27. jula 2009. godine.

Radne aktivnosti, koje su usaglašene sa Općinom Srebrenica, a koje su realizovane ovim kampom, uz pomoć volontera sastojale su se od gradnje prilaznih rampi i obilježja parking-prostora ispred sedam javnih institucija za lica sa umanjenim tjelesnim sposobnostima, zatim od gradnje kamp naselja, čija će dalja izgradnja i vremenski okvir završetka radova zavisit će isključivo od finansijskih sredstava.

Radilo se i na rekonstrkciji "Evropskog centra za civilni servis" čiji je cilj kontinuirana pomoć populaciji Srebrenice, između ostalog i kroz organizaciju radnih kampova.

Među ostalim aktivnostima izdvajaju se: adaptacija učionice u osnovnoj školi "Osmače", doniranje namještaja, posuđa, odjeće, obuće i hrane za preko 50 porodica povratnika u ruralna područja općine Srebrenica, te razne kulturno-zabavne i sportske aktivnosti, izleti u Sarajevo i na rijeku Drinu, te koncert tuzlanskog benda "Bratstvo i jedinstvo".

Cilj kampa je pomoći marginaliziranim mladim ljudima iz ruralnih i etnički podijeljenih područja, učeći ih pomirenju, ravnopravnosti, mogućnostima i važnosti zajedničkih akcija. U isto vrijeme, ovim kampovima se pomaže lokalnim vlastima na području općine Srebrenica doprinoseći rekonstrukciji uništene infrastrukture, poboljšanjem životnih uslova povratnika, stvarajući temelje za održiv povratak.

Takođe, kamp predstavlja priliku da se upoznaju bogatstva Bosne i Hercegovine, a ujedno i upoznaju njeni građani, saopštili su organizatori.