BiH
0

Srebrenica: Počinje raspodjela motokultivatora

FENA
Dugo najavljivana raspodjela motokultivatora, dar vlade Pakistana, konačno će početi.

Na sastanku predstavnika srebreničkih udruženja, načelnika Općine Srebrenica i predstavnika Ambasade Pakistana u BiH, dogovorena je raspodjela motokultivatora članovima porodica žrtava srebreničkog genocida.

Na sastanku u Sarajevu dogovoren je način raspodjele 1.000 motokultivatora, uvažavajući razmjene zločina po općinama. Općina Srebrenica je dobila 350, Bratunac 200, Zvornik 160, Vlasenica 90, područje Žepe, Han-Pijeska i Rogatice po 60, Milići 90 i 50 motokultivatora dodijelit će udruženje ''Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa''.

''Vijeće ministara BiH i Ambasada Republike Pakistan u našoj zemlji još nisu dogovorili način plaćanja poreza na dodanu vrijednost. Kad se postigne dogovor doći će do raspodjele. Pripremljeno je oko 250 motokultivatora i nadamo se da će prva raspodjela biti krajem ovog mjeseca'', kazao je Abdurahman Malkić, načelnik Općine Srebrenica.

Predsjednik Islamske Republike Pakistan Pervez Musharaf ovom donacijom osigurao je povratnicima u Srebrenici i nekoliko susjednih općina iznos od 6,5 miliona KM.