BiH
0

Srebrenica: Otežano čišćenje puteva do odsječenih sela

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U opštini Srebrenica danas je nastavljeno čišćenje lokalnih puteva do odsječenih sela koje je otežano zbog visine snijega i nepristupačnih terena, saopšteno je iz Opštinskog štaba Civilne zaštite.

U odsječenim selima nema životno ugroženih lica, a mobilni timovi Civilne zaštite danas neće izlaziti na teren jer nema novih zahtjeva za pružanje pomoći.

Prohodnost nekih očišćenih puteva zbog vlažnosti snijega još nije zadovoljavajuća, dok su juče prioritetno čišćeni putevi do većih pravoslavnih grobalja u srebreničkim selima zbog zadušnica koje se danas obilježavaju.

Očišćeni su putevi do grobalja u Orahovici, Kovačicama, Karnu, Osretku, Čumavićima, Zalazju, Brežanima, te u selima pored Drine.	Iz Štaba civilne zaštite navode da su juče očišćeni putevi do udaljenih bošnjačkih sela Ljeskovik, Osat, Urisići, Nogačevići i još nekoliko zaselaka, a počelo je čišćenje puta do Skenderovića i prema selu Šubin, koje je već 19 dana odsječeno od svijeta.

Mašine danas nastavljaju čišćenje preostala tri kilometra puta do Šubina, te puta prema Knezovima, Obadima, Milićevićima i još nekim zaseocima. Regionalni putevi na području opštine Srebrenica su prohodni, ali se saobraćaj na pojedinim dijelovima odvija otežano i usporeno zbog ugaženog snijega i leda na kolovozima.

Proširuju se pročišćene kolovozne trake i ponovo čiste neki prioritetni putni pravci na kojima je ostalo više snijega. Štabu Civilne zaštite do sada je prijavljeno šest slučajeva da je snijeg provalio ili srušio krovove na štalama i pomoćnim objektima na području opštine. Iz Štaba Civilne zaštite navode da stalno dežuraju i prate situaciju na terenu i da su spremni da blagovremeno reaguju i ukažu pomoć eventualno ugroženim licima u odsječenim selima.

Zbog kvara na trafo stanici sela Borkovići i Čumavići već treći dan su bez struje i radnici Elektrodistribucije rade na otklanjanju kvara, dok je ostalo područje opštine Srebrenica uredno snabdjeveno električnom energijom i vodom, a telefonske i internet veze rade. U velikom broju stambenih jedinica dolazi do pucanja cijevi i havarija, jer se zaledila vodovodna instalacija. 
U Komunalnom preduzeću "Polet", koje gazduje gradskim vodovodom, kažu da zbog otklanjanja ovih kvarova može doći do povremenih prekida u snabdijevanju vodom. Autobuski saobraćaj odvija se po redu vožnje.