BiH
0

Srebrenica: Općina spasila kuću Muhameda Bajrića

FENA
Muhamed Bajrić, frizer u penziji, prije dvije godine sagradio je novu kuću u naselju Klisa.

U to vrijeme nije ni sanjao da će imati velikih problema i da će mu prijetiti opasnost od rušenja objekta. Naime, naizgled bezopasna rijeka Križevica, prošle godine nekoliko puta je, usljed velikih kiša nabujala, podrovila Muhamedov plac i ponijela kuću i pomoćni objekt u svoje korito.

''Otišao je šadrvan, pola bašte, a usljed pojave klizišta, došlo je do oštećenja na kući. Obraćao sam se Općini, raznim donatorskim organizacijama i malo ko je imao sluha da mi pomogne. Kad sam bio izgubio nadu, Općina Srebrenica je krajem prošle godine izdvojila sredstva za uređenje podzide duge tridesetak metara i radovi su završeni ovih dana'', kazuje Muhamed.

Ovo je bio veliki posao. Dolazili su razni izvođači radova i kad su vidjeli o kakvom zahvatu se radi, svi su odustajali. Najhrabriji je bio Tomo Jelisavčić, koji je angažirao svoje radnike i posao je obavljen u rekordnom vremenu.

''Moja kuća je sada sigurna. Zahvalio bih Općini Srebrenica i načelniku na ovoj pomoći koja je iznosila i više od 20.000 KM. Da nije urađena podzida, kuća bi, usljed klizišta otišla u korito Križevice'', kaže Muhamed.

Sada je neophodno zemljom popuniti prazninu nastalu uređenjem podzide visoke tri metra i taj problem uskoro će biti riješen. Muhamed je dobio obećanje rukovodstva Zemljoradničke zadruge ''Srebrenica'' da će ovih dana biti angažirana njihova mehanizacija kojom će dopremiti građevinski materijal od jedne srušene kuće i popunit će se praznina nastala izgradnjom podzide.