BiH
12

Srebrenica: Ništa od vanredne sjednice Skupštine, Duraković pozvan na razgovor

SRNA
Protesti su održani u ponedjeljak
Protesti su održani u ponedjeljak
Kolegijum Skupštine opštine Srebrenica danas nije donio odluku o održavanju vanredne skupštinske sjednice za razmatranje zahtjeva koje su iznijeli predstavnici građana na protestima ispred opštinske zgrade.

Građani su podršku dali smijenjenom direktoru Doma zdravlja Nenadu Miloševiću i načelniku općine Ćamilu Durakoviću, koji je podnio ostavku.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je Kolegijum donio zaključak kojim zadužuje njega i potpredsjednika Skupštine općine Hamdiju Fejzića da u roku od dva dana održe sastanak sa načelnikom opštine i predstavnicima političkih stranaka s ciljem prevazilaženja novonastale situacije i rješavanja određenih problema koji su do toga doveli.

"Kolegijum poziva predstavnike građana da zahtjeve koje su saopštili na protestu pretoče u inicijativu i zvanično je upute Skupštini općine na razmatranje da bi se ispoštovala procedura i na zakonit način razmatrali i rješavali zahtjevi", rekao je Milovanović.

On je pojasnio da zahtjevi građana nisu predati na protokol Skupštine općine i da ih ovaj organ ne može razmatrati i donositi odluke ukoliko nisu zvanično upućeni, jer bi se kršio Statut i Poslovnik o radu Skupštine općine.

Milovanović je istakao da je skupštinski Kolegijum zadužio predsjednika i potpredsjednika Skupštine općine Srebrenica da u dogovoru sa načelnikom općine dogovore termin održavanja nastavka skupštinske sjednice koja je prekinuta 23. septembra nakon smjene direktora Doma zdravlja.

Oko 200 građana je prije dva dana na mirnom protestu tražilo da hitno bude održana vanredna sjednica Skupštine opštine na kojoj će biti poništena odluka o smjeni direktora Doma zdravlja Nenada Miloševića.

Učesnici protesta su se razišli nakon što im je saopšteno da će za sedam dana biti održana vanredna sjednica Skupštine opštine, na kojoj će biti riješeni zahtjevi građana koji su izneseni na ovom mirnom protestu.

Odluci o smjeni direktora Doma zdravlja protivio se načelnik opštine Ćamil Duraković koji je, kako kaže, nakon njenog donošenja na protokol općine podnio ostavku.

Odluku o smjeni Miloševića donijela je novoformirana skupštinska većina koju čine odbornici SDA, SNSD-a i još dva odbornika iz SDP BiH i SBiH.

Zatraženo je i da bude raspuštena komisija za procjenu invalidnosti za dodjelu tuđe njege i pomoći i smijenjen njen predsjednik Radomir Pavlović.