Bernard Kouchner
0

"Srebrenica mora ostati urezana u sjećanje svakog od nas"

FENA
Bernard Kouchner (Foto: AFP)
Bernard Kouchner (Foto: AFP)
Ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Francuske Bernard Kouchner uputio je poruku porodicama žrtava povodom 15. godišnjice genocida u Srebrenici u kojoj navodi da "Srebrenica mora ostati urezana u sjećanje svakog od nas, u kolektivno pamćenje ove Evrope koju mi gradimo".

"Znate koliko sam duboko vezan za ove vaše lijepe krajeve, ovu razorenu bosansku zemlju prečesto u plamenu. Na ovu užasnu godišnjicu, želio sam biti uz vas da vam iskažem, u svoje ime i uime Francuske, naše prijateljstvo i solidarnost.

Dok ste patili i borili se, znate da sam uvijek bio vaš prijatelj. Još je u meni živo sjećanje na varvarske zločine, odvođenja, progone i haos, vječita slika užasa logora, eho žrtava stanovnika Sarajeva, Mostara, Tuzle, svih naših uništenih desetkovanih sela. A na kraju strahote: genocid u Srebrenici. 11. jula 1995. pala je u ruke srpskih snaga jedna od posljednjih utvrda bosanskog otpora", piše Kouchner.

On u poruci ističe da je Srebrenica najgori masakr počinjen na našem kontinentu od kraja Drugog svjetskog rata,

"Srebrenica je dio nesretne povorke gradova mučenika čija slika, fiksirana zauvijek na Pikasovoj slici užasa - Gernici, proganja našu savijest.

Danas mislim na 8.000 muškaraca i dječaka masakriranih u nekoliko dana od strane zlokobnih trupa Ratka Mladića, tog varvarskog ubicu koji mora biti izveden pred pravdu, ja to jasno kažem. Mislim na tih 8.000 ubijenih koje i danas odnose u zemlju...", navodi on.

Mislim, ističe Kouchner, na bol svih onih ovdje ispred nas koji tuguju a mnogi i nemaju grob nad kojim se mogu pomoliti. Vaša tuga je i naša. Mislim na golgotu koju su doživjele žene, djeca, izmučeni starci, odvedeni. I želim pozdraviti njihovu hrabrost.

"Narod koji zaboravlja svoju prošlost osuđen je da je ponovo proživi", kazao je Čerčil. Znam da je pamćenje krhko. "A borba nije jednaka između nezaustavljive plime i oseke zaborava i očajnih ali naizmjeničnih prigovora pamćenja" (Jankelević). Zaborav je otrov. A rat u BiH često se zaboravlja. Srebrenica mora ostati urezana u sjećanje svakog od nas, u kolektivno pamćenje ove Evrope koju mi gradimo", ističe.

Kouchner u poruci naglašava da sjećanje vrijedi samo ako nam omogućava da gradimo budućost, ako znamo opet izgraditi zajednicu koja želi zajedno živjeti, poštujući sve manjine.

"Neka nam sjećanje na ovu tragediju, na ova mjesta za uništavanje i patnje omoguće da pomognemo pomirenje!

On ističe da su "poduzete aktivnosti da se prevaziđu rane, uspostavi povjerenje i pojača saradnja između država i regija"

"Ovaj pokret se danas ubrzava i pozdravljam korake koji su napravljeni posljednjih sedmica. Treba nastaviti tim putem. Puno još ostaje da se uradi računajući i u oblasti saradnje s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ponavljam to, uhapsiti sve one koji su u bijegu, okrivljeni za genocid i zločin protiv humanosti jeste potreba. Pravda mora biti izvršena.

Ali pomirenje počinje ovdje u Bosni. Evropska unija spremna je da vas primi, ali treba prekinuti s ponašanjima iz prošlosti. Još puno truda treba uložiti. To je vaša zadaća, vaša odgovornost. Ništa ne treba zaboraviti, ali treba graditi budućnost provodeći reforme u zemlji. A ta budućnost je zajednička, u Evropi, našoj novoj granici, u ovom zajedničkom projektu: ponovno osvajanje zaboravljenog prostora tolerancije, ljudskih prava, religija jedne uz druge koje se više ne trebaju sukobljavati", navodi se u poruci ministra vanjskih i evropskih poslova Francuske Bernarda Kouchnera porodicama žrtava povodom 15. godišnjice genocida u Srebrenici.