Organizacioni odbor zabrinut
6

Srebrenica: Mogući problemi zbog poklapanja sa "Petrovdanskim danima"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Organizacioni odbor za obilježavanje 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Sigurne zone UN Srebrenica, na svojoj VI redovnoj sjednici, održanoj danas u Memorijalnom centru Potočari, analizirao je pripreme za realizaciju Programa obilježavanja koji je usvojen 27. 06. 2012. godine i čija je realizacija u toku. Konstatovano je da sve aktivnosti teku po planu.

Međutim, Organizacioni odbor je bio neprijatno iznenađen Programom obilježavanja "Petrovdanski dani" koje organizuje Crkvena opština Srebrenica i Boračka organizacije Srebrenica, a koji će se realizovati od 07. do 12. jula 2012. na području opština Srebrenica i Bratunac.

Organizacioni odbor je ocijenio da sadržaj Programa koji sadrži realizaciju fudbalskog turnira, monodrame i slično, a koje će se realizirati u užem centru grada u vrijeme kada će u Srebrenici biti više od 30.000 članova porodica, preživjelih žrtava genocida i gostiju, duboko vrijeđaju osjećanja žrtava genocida, i mogu izazvati ozbiljne sigurnosne probleme na cijelom području opštine Srebrenica, a i šire, kaže se u saopćenju za medije koje je izdao Organizacioni odbor.

Organizacioni odbor je naložio svom Pododboru za sigurnost da izvrši procjenu političko – bezbjednosne situacije i preduzme sve mjere kako bi se sačuvao mir i sigurnost svih građana na cijelom području opštine Srebrenica.

Organizacioni odbor upućuje apel domaćim i međunarodnim zvaničnicima, bezbjednosnim i sigurnosnim agencijama, a naročito organizatorima manifestacije "Petrovdanski dani" da se aktivnosti od 7. do 11. jula pomjere za neko drugo vrijeme, kada će bezbjednosna situacija biti puno povoljnija za realizaciju ovih aktivnosti.

  • Nadamo se da će pobijediti razum i da će se apel Majki Srebrenice, Organizacionog odbora i svih žrtava genocida u Srebrenici uvažiti, a organizatori manifestacije "Petrovdanski dani" svoj program realizovati u neko drugo vrijeme. Ukoliko se naš apel ne uvaži, Organizacioni odbor, sa sebe skida svu odgovornost za moguće posljedice, jer je na vrijeme upozorio sve relevantne domaće i međunarodne institucije na eventualne opasnosti koje se mogu izazvati realizacijom manifestacije "Petrovdanski dani" i sličnih aktivnosti, kaže se na kraju saopćenja Organizacionog odbora.