Predstavljen projekat
0

Srebrenica - mapiranje genocida

Sarajevo-x.com
Danas je u Sarajevu predstavljen projekat "Srebrenica – Mapiranje genocida“, čiji je nosilac Inicijativa mladih za ljudska prava BiH.

Riječ je o novom žanru, dokumentarnoj animaciji, koja kroz 17 mapa predstavlja dokaze (tekstovi, fajlovi, crteži, fotografije, video) o genocidu u Srebrenici. Namjena ovog projekta jeste da plasira ovaj model kao univerzalni edukacijski model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida, odnosno uzroke i faze po kojima se odvija.

"Za Inicijativu mladih za ljudska prava BiH ovaj projekat je posebno važan, jer vjerujemo da će prije svega omogućiti mladim ljudima u BiH i Srbiji, ali i regionu i šire, da na jednom mjestu kroz spoj moderne tehnologije i historije saznaju činjenice o genocidu u Srebrenici.“, istakla je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH, te dodala da je jedna od najvažnijih dimenzija Projekta ta da on tek počinje da živi i služi kao edukacijsko sredstvo u BiH, regionu i cijelom svijetu.

"Inicijativa mladih za ljudska prava BiH ponosi se činjenicom da je nosilac Projekta, te kako se bude razvijao, intenzivno ćemo raditi upravo na edukativnim aktivnostima u BiH, regionu, te u cijelom svijetu da se više nikad i nikome ne ponovi Srebrenica.“, zaključila je Mašić.

Govoreći o samom procesu stvaranja, autorica Suada Kapić istakla je da jedini način da projekat ima kredibilitet jeste osloniti se na činjenice. „Mi želimo da projekat traje i da se razvija, da bude pravo sredstvo za transfer znanja. Zbog toga on u svojoj metodologiji mora biti besprijekoran.“, naglasila je Kapić i dodala da se u samoj mapi nalazi izvedbeni dio genocida u Srebrenici, od 6. do 19. jula 1995., te se jasno vidi relacija između uzroka i posljedice.

"Kada se pogleda ovaj materijal od 22O minuta jasno je da je iza svega stajala velika strategija, veliki plan. Genocid se ne može dogoditi slučajno.“, zaključila je Kapić.

U nedjelju, 11.jula 2010. uz redovno izdanje Oslobođenja, kompletan dvd bit će dostupan široj javnosti. „Oslobođenje je izlazilo svakog ratnog dana tokom opsade Sarajeva. Zbog toga je menadžment odlučio da učestvuje u ovom Projektu, koji jeste pokušaj da se priča o genocidu ispriča tako da ima početak i kraj.“, rekla je Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, koja je i sama od početka bila uključena u realizaciju projekta.

"Uz specijalni prilog o 15 godina od genocida u Srebrenici, Oslobođenje želi svojim čitateljima pokloniti ovaj materijal, da ih podsjeti na činjenice, a i da saznaju nešto novo o kompletnom užasu koji se dogodio u julu, 1995.“, zaključila je Selimbegović.

Projekat ima nekoliko faza, kroz koje će biti dostupan široj javnosti, da bi se počeo koristiti kao alat komunikacije između mladih ljudi u BiH i Srbiji, potom u regionu, a i u svijetu, u formi prikazivanja, predavanja i diskusija o temi.

Projekat su podržali National Endowment for Democracy, Civil Rights Defenders i US Embassy Sarajevo.