BiH
0

"Srebrenica-mapiranje genocida" u Srebrenici

FENA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Inicijativa mladih za ljudska prava BiH (YIHRBH) predstavit će danas u Kulturnom centru u Srebrenici svoj projekt "Srebrenica-mapiranje genocida".

U okviru prezentacije bit će prikazana mapa 13. jula 1995, kao dio od 220 minuta duge dokumentarne animacije. Ovaj novi žanr uz pomoć tekstova, fajlova, crteža, fotografija i videa kroz 17 mapa predstavlja hronologiju izvedbenog dijela genocida u Srebrenici, odnosno period od 6. do 19. jula, 1995.

Sutrašnjoj prezentaciji u Srebrenici prisustvovat će predstavnici vlasti, civilnog sektora, te obrazovnih institucija.

"Prezentacija projekta pred autentičnim svjedocima genocida posebno nam je važna za konačnu potvrdu da je riječ o jedinstvenom, autentičnom Projektu, koji će, zasnovano na činjenicama, doprinijeti proučavanju genocida", naglasila je Alma Mašić, direktorica Inicijative mladih za ljudska prava BiH.

Ona je potcrtala da je namjena ovog projekta da plasira ovaj model kao univerzalni edukacijski model tumačenja i shvatanja mehanizma genocida, odnosno uzroke i faze po kojima se odvija. Nakon produkcije dvd-a na b/h/s i engleskom jeziku, te puštanja u rad web-stranice www.srebrenica-mappinggenocide.com, također dostupne na oba jezika. Projekt se već koristi kao alat komunikacije između mladih ljudi u BiH i Srbiji.

Nakon prezentacija u Sarajevu i Beogradu, predavanja i diskusije o temi su održane i u Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kragujevcu, Užicu. Projekt su podržali National Endowment for Democracy, Civil Rights Defenders i US Embassy Sarajevo.