Gernot Erler
0

"Srebrenica je opomena. Nikad se više ne ponovilo"

FENA
Gernot Erler
Gernot Erler
U povodu 15. godišnjice genocida u Srebrenici Gernot Erler, zamjenik predsjednika parlamentarne frakcije SPD–a u Bundestagu i nekadašnji zamjenik ministra vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, rekao je da je 'masakar u Srebrenici, koji u julu 1995. godine cijeli svijet nije ostavio ravnodušnima, bio je posebno okrutno poglavlje u već ionako krvavom ratu u Bosni i Hercegovini'.

"Pred očima svjetske javnosti se na evropskom tlu dogodio najteži ratni zločin od završetka Drugog svjetskog rata.

Srebrenica označava s jedne strane mjesto na kojem se dogodio jedan od najgorih pojedinačnih zločina na evropskom tlu od 1945. S druge strane ona je opomena: Nikad više se jedan takav užasan događaj ne bi smio dogoditi unutar Evrope.

Evropa je iz krvavih ratova u devedesetim godinama izvukla jedini ispravan zaključak: prihvatanje evropske perspektive i integracija zapadnog Balkana u evropske strukture.

Do danas je pređen dobar dio tog puta. Ali još zadugo nisu sve prepreke uklonjene s puta. Opasnost od ponovnog udarca pa do krvavih konflikata još nije sasvim nestala.

To za nas znači da evropska perspektiva za zapadni Balkan mora postojati i dalje, započeti put u integraciju se odlučno mora nastaviti. Zapadni Balkan ima razvojnu perspektivu samo ukoliko postane čvrsti dio evropske strukture i ukoliko se jedna ovakva tragedija, od prije 15 godina, nikad više ne bude mogla dogoditi", kaže se u saopćenju Gernota Erlera, zamjenika predsjednika parlamentarne frakcije SPD-a u Bundestagu.