BiH
0

Srebrenica: Delegacija visokih zvaničnika BiH zauzela stav da ova općina treba da dobije novi status

FENA
Delegacija visokih zvaničnika BiH na čelu sa članovima Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem i Željkom Komšićem, na današnjem sastanku u Srebrenici, zauzela je stav da ova općina treba da dobije novi status.

Na sastanku kojem su pored, Silajdžića i Komšića, prisustvovali i predsjednik SDA Sulejman Tihić i predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, kao i presjedavajući Predstavničkog doma Prlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić donijeti su zaključci u kojima se između ostalog kaže da je na nivou BiH pod hitno potrebno donijeti Zakon o Statusu Srebrenice kao Distriktu i da se kao takav izuzme iz nadležnosti Institucija Republike Srpske.

  • Ovo je prilika Međunarodnoj zajednici da se iskupi za Srebrenicu, rekao je Silajdžić dodajući da se status Srebrenice ne može promjeniti bez pomoći međunarodne zajednice.

Drugi član presjedništva Željko Komšić istakao je razočarenje time što niko od predstavnika vlasti iz RS-a nije došao na današnji sastanak.

  • Novi status Srebrenice bi svim njenim građanima donio koristi i ja bih volio da se to na ovakav način posmatra a ne kao napad na ustavni status Republike Srpske, dodao je Komšić.

  • Nakon presude Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom je potvrđen genocid u Srebrenici mnoge stvari ne mogu biti onakve kakve jesu, pogotovo Srebrenica. Republika Srpska je pala na ispitu zvanom Srebrenica, istakao je Sulejman Tihić.

On je također izrazio razočarenje i žaljenje što se današnjem sastanku nisu odazvali predstavnici međunarodne zajednice i predstavnici vlasti RS-a kao i ambasadori zapadnih zemalja u BiH. Današnjoj sjednici posvećenoj izmjeni statusa općine Srebrenica prisustvovali su i ambasadori islamskih zemalja Saudijske Arabije, Irana,Turske i Libije.