Raspuštanje kolektivnih centara
0

Srebrenica: 32 porodice sele u nove stanove

SRNA
U Srebrenici se privodi kraju izgradnji zgrade sa 32 stana za smještaj porodica i raspuštanje kolektivnih centara.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Postavljena je fasada i u toku su završni zanatski radovi u zgradi tako da će, prema tvrdnji predstavnika izvođača radova, krajem oktobra biti spremna za tehnički prijem.
Očekuje se da će stanovi biti spremni za useljenje za dva mjeseca i da će 32 porodice, koje godinama žive u dva neuslovna kolektivna centra, konačno biti kvalitetno i trajno stambeno zbrinute prije zime.

Sredstva od 1.250.000 KM za izgradnju ovih stanova obezbijedili su Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske i Fond za povratak BiH.

Opština Srebrenica obezbijedila je lokaciju, neophodnu dokumentaciju i infrastrukturu, te sredstva za uređenje prostora oko zgrade u ukupnoj vrijednosti 250.000 KM.

Radovi na izgradnji ovog objekta započeti su oktobru prošle godine i ovo će biti prva stambena zgrada i prvi stanovi izgrađeni u Srebrenici u posljednjih 20 godina.

<div><div class="bg-gray-200 dark:bg-gray-700 -ml-3 -mr-3 md:mx-0 relative bg-opacity-50"><div class="flex items-center"><img style="margin:0 auto;max-height:500px" class="lazyload my-0 mx-auto max-h-300" alt="Foto: SRNA" src="data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==" data-src="https://static.klix.ba/media/images/vijesti/110919026.2_mn.jpg"></div></div> <figcaption class="mx-0 text-sm text-gray-600 dark:text-gray-400">Foto: SRNA</figcaption></div>

Još jedna ovakva zgrada sa istim brojem stanova gradi se i u susjednom Bratuncu za smještaj porodica i raspuštanje kolektivnih centara u toj opštini.

Useljenjem novoizgrađenih stanova u Srebrenici će smještaj dobiti sve porodice koje žive u kolektivnim centrima i time će biti stvoreni uslovi da se oni raspuste, dok u Bratuncu, zbog većeg broja domaćinstava u kolektivnim centrima, neće biti mjesta za sve porodice i očekuje se početak izgradnje još jednog stambenog objekta da konačno budu zbrinute sve porodice i raspuštena sva četiri kolektivna centra u ovoj opštini.