BiH
0

Srđan Dizdarević zamolio Predsjedništvo BiH da onemogući izbor Bjelorusije u Vijeće za ljudska prava UN

FENA
Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini Srđan Dizdarević uputio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću otvoreno pismo u kome ga moli da u okviru nadležnosti Predsjedništva BiH onemogući izbor Bjelorusije u Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda, tako što Misija BiH pri UN neće dati svoj glas Bjelorusiji.

Cilj obraćanja Radmanoviću je sugeriranje Misiji BiH pri UN-u da ne da svoj glas Bjelorusiji i onemogući toj zemlji da uđe u najviše tijelo zaduženo za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Argumenti ovog komiteta i "srodnih nevladinih organizacija koje se diljem svijeta bave zaštitom ljudskih prava" jesu u tome da je Bjelorusija vjerovatno zemlja koja najmanje poštuje ljudska prava na „Starom kontinentu".

To se, u ovom pismu, potkrepljuje navodima da Bjelorusija ne poznaje fer i demokratske izbore; da se u toj zemlji ne poštuju ni sloboda izražavanja, ni sloboda medija, koji su izloženi izuzetnom pritisku; da je veoma mali broj medija koji se mogu smatrati nezavisnim te da su krupna kršenja ljudskih prava u oblasti slobode udruživanja i slobode mirnog okupljanja.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH navodi činjenicu da je u Bjelorusiji više od 1.000 ljudi samo u 2006. godini bilo uhapšeno zbog političkog mišljenja, a veliki broj grupa i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava su pod rastućim pritiskom i maltretiranjem. Nadalje, "u Bjelorusiji ni sudstvo ne uživa nezavisnost i ne pridržava se standarda koji vladaju u demokratskim i slobodnim zemljama", a "još nisu raščišćeni slučajevi nestanka političkih oponenata koji su se dogodili prije nekoliko godina i koji zabrinjavaju sav demokratski svijet".

Bjelorusija, prema tvrdnjama u ovom pismu, spada među zemlje koje ne ispunjavaju ni svoje obaveze prema sistemu UN-a, jer se oglušila o UN-ove rezolucije koje se odnose na stanje ljudskih prava u toj zemlji, a oglušila se i na nalaze Komiteta za ljudska prava koja se tiču individualnih žalbi tom tijelu, a koja dolaze od građana Bjelorusije.

Komitet smatra da Bjelorusiju ne treba primiti u članstvo Vijeća za ljudska prava UN-a i zbog njenog odbijanja da surađuje s UN-om i specijalnim izvjestiteljem za ljudska prava u Bjelorusiji, čije poruke bjeloruska vlada ignorira.

Prema navodima u pismu, "o stanju ljudskih prava u Bjelorusiji svjedoči i Rezolucija Generalne skupštine UN-a broj 61/175 u kojoj su nabrojana kršenja ljudskih prava i nalazi UN-a kada se radi o stanju ljudskih prava i sloboda u toj zemlji".

Bjelorusija je kandidat za mjesto člana Vijeća za ljudska prava UN-a. Izbor člana tog vijeća je na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a zakazane za 17. maja ove godine.

Predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH Srđan Dizdarević je otvoreno pismo o izboru Bjelorusije u Vijeće za ljudska prava UN-a uputio i MVP-u BiH.