Nije ispunio obavezu javljanja
0

Srbijanski sud odredio pritvor Vučureviću

FENA
Istražni sudija Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odredio je danas pritvor ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću jer nije ispunio svoju obavezu da se dva puta sedmično u toku postupka ekstradicije javlja sudu, izjavila je glasnogovornica suda Dušica Ristić.

"S obzirom na to da je Vučurević imao obavezu da se svakog ponedjeljka i četvrtka javlja istražnom sudiji, i da to danas nije uradio, istražni sudija mu je odredio pritvor", precizirala je glasnogovornica.

Istražni sudija je također uputio dopis službi za otkrivanje ratnih zločina MUP-a Srbije da na licu mjesta provjere informacije da je Vučurević napustio teritoriju Srbije, dodala je ona.

Vučurević je pobjegao iz Srbije u Trebinje jer želi da mu se sudi u Bosni i Hercegovini, prenijeli su jučer lokalni mediji. Vučurević je u ponedjeljak ujutro došao u Okružni sud u Trebinju, gdje je htio da se prijavi nakon što je pobjegao iz Srbije, ali ga na portirnici nisu primili uz obrazloženje da sudije imaju obaveze, prenose mediji.

Njemu su zakazali da u Sud dođe u četvrtak, 15. septembra, ali Vučurević je najavio da to neće učiniti jer ga, kako navodi, ne mogu tretirati kao običnu stranku.

Vučurević je uhapšen u Srbiji 4. aprila, po potjernici Hrvatske zbog artiljerijskog granatiranja Dubrovnika, dok ga BiH traži zbog ratnih zločina u Trebinju.

Iz ekstradicionog pritvora u Beogradu pušten je 17. juna, pod uslovom da ne napušta Srbiju do okončanja ekstradicionog postupka i uz obavezu da se istražnom sudiji javlja dva puta sedmično. On je 24. augusta zbog srčanih tegoba prebačen u zemunsku bolnicu, odakle je pušten 5. septembra na kućno liječenje.

Vučurević (75) je za gradonačelnika Trebinja izabran je 1990. godine. Bio je dugogodišnji član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke (SDS) i jedan od osnivača te stranke.

Županijsko tužilaštvo u Dubrovniku je protiv njega podiglo optužnicu u oktobru 2008. godine zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanja kulturnih i historijskih spomenika u periodu između 1991. i 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Vučurević, kao predsjednik Skupštine općine Trebinje, predsjednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsjednik kriznog štaba i ratnog štaba općine Trebinje i kao predsjednik ratnog predsjedništva općine Trebinje, tokom 1991. do 29. oktobra 1995. godine, djelujući individualno i u saradnji s Radovanom Karadžićem, planirao, podsticao, naredio i na drugi način pomogao u provođenju ideje stvaranja velike Srbije na prostoru bivše Jugoslavije, okupacijom i pripajanjem dijelova teritorija Hrvatske i protjerivanjem hrvatskog stanovništva.