BiH
0

Srbijanska vlada zauzima se pri Haškom sudu za Šešelja

FENA
Srbijanska vlada u četvrtak je od Haškoga suda zatražila još jednom da najhitnije poduzme sve mjere da se optuženom Vojislavu Šešelju omogući da se brani onako kako misli da je najbolje za njega, te ocijenila da "ovom trenutku sva i potpuna odgovornost" za optuženog Šešelja počiva na tom sudu.

"Vlada Srbije još jedanput upućuje javni i izričit zahtjev Haškom sudu da najhitnije poduzme sve potrebne mjere kako bi se optuženom Vojislavu Šešelju omogućilo koristiti pravo da se brani onako kako smatra da je najbolje za njega", navodi se u priopćenju dostavljenom medijima nakon redovite sjednice vlade.

"Vlada unaprijed i energično odbacuje svako moguće obrazloženje suda koje bi poslužilo kao opravdanje za moguće tragične posljedice", ističe se u priopćenju i dodaje da je "apsolutnoneprihvatljivo" da dođe do "novog tragičnog slučaja" u Haškom sudu.

U priopćenju se precizira da je vlada najnoviji zahtjev Haškom sudu uputila poslije brojnih upozorenja, uključujući i pismo premijera Vojislava Koštunice predsjedniku Haškog suda Faustu Pockaru i poslije razgovora Pockara s predsjednikom Savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasimom Ljajićem.

"Vlada Srbije upozorava da se u potpunosti moraju poštivati prava haških optuženika, što u slučaju Šešelja znači pravo da se brani po vlastitom izboru i pravo na život. Vlada smatra neophodnim da Haški sud bez odgode poduzme potrebne mjere kako bi se taprava zaštitila", kaže se u priopćenju.

Suprotno tom stajalištu, predstavnica Haškog suda u Beogradu Aleksandra Milenov izjavila je novinarima u četvrtak da se Šešeljeva ljudska prava u potpunosti poštuju, u skladu s pravilima i Statutom toga suda, te da je Šešelj sam odlučio narušiti svoje zdravlje.

"Haški sud iskreno želi da Šešelj počne primati hranu i medicinsku njegu i da aktivno sudjeluje u procesu koji se vodi protiv njega", kazala je Milenov, dodajući da je Haški sud spreman razmotriti sve mogućnosti koje mogu pomoći Šešeljevom zdravlju, te da je on pod 24-satnim nadzorom u pritvorskoj bolnici, jer se Haški sud brine o Šešeljevom zdravlju "dok svi drugi govore o smrti".

Šešelj, koji je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini počeo je štrajk glađu 11. novembra.