Slučaj "Dobrovoljačka"
0

Srbijanska dokumentacija danas stiže u London

FENA
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Ejup Ganić (Foto: Arhiv)
Srbija je pripremila dokaze kojima raspolaže u slučaju "Dobrovoljačka", na osnovu kojih je od britanskih vlasti tražila hapšenje ratnog člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića. Materijal bi, prema neslužbenim informacijama trebao tokom dana stići u londonski sud.

"Radi se o više od 600 stranica koje je trebalo prevesti na engleski jezik i sada je taj posao okončan", kazao je tajnik srbijanskog ministarstva pravde Slobodan Hemon.

Dodao je da nadležni u Srbiji istovremeno istražuju ima li Ejup Ganić, pored bosanskohercegovačkog još uvijek i srbijansko državljanstvo.

"Postupak je u toku i ukoliko je naš državljanin to bi samo olakšalo situaciju, rekao je Homen", javio je u subotu Deutsche Welle (DW).

Član bh. pravnog tima koji u Londonu zastupa Ganića, Damir Arnaut, razočaran je odlukom Suda da da dodatno vrijeme Srbiji za dostavljanje dokaza.

Izrazio je bojazan da bi Srbija mogla dostaviti lažne dokaze, što je potkrijepio i mišljenjem Haškog tribunala koji je preporučio obustavu Interpolovih potjernica u slučaju "Dobrovoljačka". Arnaut dodaje da bi sve eventualne dokaze trebalo dostaviti bh. timu, navodi DW.