Susret Komšić - Tadić
0

"Srbija želi biti dobar susjed svima, a posebno BiH"

SRNA
Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je na marginama zasjedanja Generalne skupštine UN u New Yorku sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kojem je prenio posvećenost Srbije suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH.

Tadić je izrazio zadovoljstvo razgovorima, navodeći da "Srbija ima odgovornost u regionu i želi da bude dobar susjed svim zemljama, a posebno BiH".

Predsjednik Srbije je u obraćanju Generalnoj skupštini UN u New Yorku rekao da je Srbija u slučaju BiH garant Dejtonskog sporazuma.

"Neka ne bude sumnje da ćemo ostati posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu našeg susjeda - kao što ćemo to biti i u slučaju svih drugih članica UN, u regionu i širom sveta", rekao je Tadić.

On je pozvao članice UN koje nisu priznale Kosovo da ostanu pri takvom stavu i apelovao da se Međunarodnom sudu pravde omogući da neometano i bez pritisaka, kao što su nova priznanja, razmotri jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

Predsjednik Srbije je apelovao na sve zemlje članice da poštuju činjenicu da Međunarodni sud pravde nastavlja da bude aktivno angažovan na tom pitanju i dodao da ne treba prejudicirati njegove rasprave i njegov rad ne treba opstruisati.

Tadić se na marginama zasjedanja sastao i sa albanskim premijerom Saljijem Berišom, sa kojim je dogovorio  razmjenu posjeta između Srbije i Albanije na najvišem nivou.
"Nema saglasnosti oko pitanja Kosova i Metohije, ali postoji interes za ekonomsku saradnju", rekao je Tadić.