Ministarstvo pravde
0

Srbija uputila molbu za izručenje Ganića

SRNA
Snežana Malović
Snežana Malović
Ministarstvo pravde Srbije uputilo je danas nadležnim organima Velike Britanije molbu za izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića.

Molba sa obimnom sudskom dokumentacijom upućena je Velikoj Britaniji radi predaje Ganića Višem sudu u Beogradu u cilju dovršenja krivičnog postupka koji se protiv njega vodi u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Britanski sud odredio je da Srbija molbu za izručenje Ganića i prateću sudsku dokumentaciju treba da dostavi do 7. aprila.

Decembra 2008. godine Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu pokrenulo je istragu protiv Ganića zbog sumnje da je neposredno, zajedno sa drugim licima, suprotno konkretnim sporazumima o mirnom povlačenju jedinica JNA iz BiH, izdavao naređenja za napade na objekte JNA u Sarajevu – vojnu bolnicu, Dom JNA, kolonu sanitetskih vozila i vojnu kolonu u Dobrovoljačkoj ulici.

Rješenjem o sprovođenju istrage Ganiću se na teret stavljaju  tri krivična djela -  ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja i upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Srbije.