Beriz Belkić u Beogradu
0

"Srbija u potpunosti podržava suverenitet BiH"

FENA
Delegacija Parlamentarne skupštine BiH, koju čine predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Beriz Belkić i Mladen Ivanić susrela se danas u Beogradu s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, predsjednikom Vlade Mirkom Cvetkovićem, predsjednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić-Dejanović i predsjednikom Odbora za inostrane poslove Narodne skupštine Srbije Dragoljubom Mićunovićem.
  • Konstatirali smo da između dvije države ima niz otvorenih pitanja na kojima izvršne vlasti moraju predano raditi da bi ih otklonile, a mi smo apostofirali pitanja granice između dvije države kao i uređenje međusobnih imovinsko-pravnih odnosa odnosno reguliranje imovine preduzeća, rekao je predsjedavajući Predstavničkog doma Beriz Belkić.

Dodao je da je iskazana obostrana spremnost za saradnju na evropskom putu kao i zajednički napori ka liberalizaciji viznog režima a na planu ekonomske saradnje ukazano je na potrebu otklanjanja debalansa u robnoj razmjeni obzirom da je pokrivenost bh. uvoza iz Srbije izvozom svega 53 posto.

  • Vrlo je bitno reći da je u današnjim razgovorima naglašeno da aktuelne vlasti Srbije u potpunosti podržavaju politički i teritorijalni suverenitet BiH, te da izražavaju nadu da će unutrašnje uređenje biti rezultat dogovora naroda i građana naše zemlje, istakao je Belkić.

Da je osnovni cilj razgovora bilo prevazilaženje postojećih problema i generalno unapređenje odnosa između BiH i Srbije potvrdio je nakon okončanja razgovora s najvišim srbijanskim zvaničnicima i predsjedavajući Doma naroda Mladen Ivanić.

On je cjelokupni program boravka u Republici Srbiji ocijenio kao sadržajan i bogat.

Potvrđeno je da će članovi bh. delegacije posjetu okončati susretom sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.