BiH
0

Srbija spremna priznati zločine u Srebrenici?

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić pokrenuo je inicijativu za usvajanje deklaracije kojom bi se osudio zločin u Srebrenici. Prema podacima iz predsjednikovog kabineta, u presudi Međunarodnog suda pravde (ICJ) u Haagu ne traži se eksplicitno usvajanje tog dokumenta, već je to Tadićev prijedlog.

Naime, predsjednik smatra da bi to bio moralni čin Srbije te da obveza postoji zbog potrebe da se država i društvo distanciraju od 'jednog užasnog zločina' koji je pred ICJ-em okarakteriziran kao genocid, prenosi B-92.

Predstavnici Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije i Socijaldemokratske unije najavili su početak kampanje i prikupljanje potpisa građana da bi se njihov predlog deklaracije o obavezama državnih organa Srbije o ispunjavanju odluka ICJ-a našao na dnevnom redu Skupštine Srbije.

Pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde Radoslav Stojanović izjavio je za B-92 da prema presudi Srbija nije obavezna usvojiti deklaraciju. On naglašava kako je jedina obaveza Srbije da Haškom tribunalu (ICTY) izruči osobe optužene za genocid.

"Ta presuda pojačava obvezu Srbije u smislu da ste do sada imali političke pritiske raznih međunarodnih organizacija i organa, a sada imate presudu po kojoj ste obavezni postupiti, tj. sarađivati s ICTY-em, onako kako to treba činiti, tj. svi koji su optuženi za genocid moraju biti izručeni Haškom tribunalu", kaže on.

Povodom najava da će Hrvatska povući tužbu protiv Srbije i da je spremna na izvansudski dogovor, Stojanović kaže da bi to bila dobra odluka Zagreba i da će on predložiti Vladi Srbije da pregovara s Hrvatskom.

"Ima tu stvari koje ne možemo odmah učiniti - treba se prethodno sporazumjeti o čemu ćemo pregovarati. Po mom mišljenju, nema nikakvih prepreka, ali nije na meni da odlučim o tome - ja ću to predložiti. Vidjet ćemo kako ćemo to završiti, ali mislim da treba priznati činjenicu da su učinjeni zločini kojih se trebamo sramiti, a ne poricati da ih nismo učinili", kaže on.