Emina Ganić
0

"Srbija skreće pažnju sa suđenja Karadžiću i Deklaracije o Srebrenici"

Sarajevo-x.com
Emir i Emina Ganić (Foto: AP)
Emir i Emina Ganić (Foto: AP)
U Londonu je danas održano novo ročište Ganiću. Srbija je danas britanskom sudu predala zahtjev za izručenje Ganića, te predstavila dokumente na osnovu kojih zahtjeva izručenje bivšeg člana Predsjedništva BiH. Emina Ganić je za Sarajevo-x.com istakla kako Srbija nije dostavila nikakve nove dokumente, te da je Ganićev tim posve siguran u pozitivan ishod suđenja.

"Britanski zakon je zaista drakonski. Nikada u historiji tog zakona se nije desilo da Home office odbaci neki zahtjev. Nama je i rečeno da ako je zahtjev tehnički ispravan, ima zaglavlje i potpis i ako Britanija poznaje zemlju koja je poslala zahtjev on se i odobrava i šalje na sud kako bi sud to razriješio", kazala je Emina Ganić nastavljajući:

"Nadali smo se da će Britanija zaustaviti ovaj proces prije nego on krene. No, to se nije desilo. Ipak, britansko Ministarstvo unutrašnjih poslova je poslalo notu u kojoj se navodi da se u ovom slučaju ne radi o meritornosti srpskog zahtjeva već o tehničkoj odluci certificiranja naloga", istakla je Ganićeva.

Kćerka ratnog člana Predsjedništva BiH, Ejupa Ganića, kazala je i to da njihov pravni tim već ima nalaze istrage koja se provodi u BiH i ti nalazi će uskoro postati javna stvar jer će se iznositi na sudu. Svu dokumentaciju koju posjeduje pravni tim Ganića ispitao je vrhunski britanski stručnjak, a naravno tu je i dokumentacija kojom se potvrđuje da je i Haški sud odbacio sve navode o krivičnoj odgovornosti Ganića.

"Od najavljenih 600, Srbija dostavila 12 stranica"

Ekstradicijski proces je započeo danas u Londonu. Proces bi mogao potrajati i nekoliko mjeseci, no Ganićev pravni tim je posve siguran da će ishod biti pozitivan.

"Imamo već određene planove i pravne strategije kako da što prije okončamo taj proces. Svakako, ovo je veći izazov za BiH jer ćemo dobiti priliku da pobijemo sve njihove argumente na sudu", naglasila je Ganićeva.

Srbija je danas na zakazanom ročištu predstavila i dokumente na osnovu kojih zahtjeva izručenje Ganića. Kako tvrdi Ganićeva, radi se o 12 stranica na kojima nema ništa što od ranije nije bilo poznato.

"Veoma je ohrabrujuće to da su predočili svega 12 stranica, što je naravno mnogo manje od onih 600 o kojima su govorili, i uz to radi se o ponavljanju "dokaznih materijala" koje je već pregledao Haški tribunal i za koje mi već posjedujemo punu dokumentaciju", kazala je Emina Ganić za Sarajevo-x.com.

Ona je dodala i to da se Srbija ne može nadati pozitivnom ishodu i kako je njihova strategija zapravo odugovlačenje procesa.

"Ono što oni žele je jedna vrsta političke pobjede. Žele skrenuti pažnju sa suđenja Karadžiću, Rezolucije o Srebrenici, hapšenja Mladića..."

Novo ročište Ganiću zakazano je za 20. april do kada pravni tim Ganića ima rok da napismeno sudu predoči elemente odbrane, te sačini listu svjedoka.